Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená husa & kedlubnové zelí

Pečená husa & kedlubnové zelí

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 807 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 47 g
Tuky 49 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Využijte blížící se svatomartinský svátek a dopřejte si husu! Nejlépe čerstvou, nemraženou, a ideálně takovou, která žila volně. K pečené huse pak můžete udělat i domácí knedlíky i obvyklé zelí.

Suroviny

husa 1 ks
nejlépe o váze cca 5kg
sůl
celý
Kedlubnové zelí
kedlubna 500 g
okrájená
může být vypečené z husy, možno nahradit rostlinným olejem
nadrobno
sůl
mletý (drcený)
vývar
vývar z husích odřezků a drůbků na podlití, možno nahradit vodou
vinný ocet bílý
podle chuti

Postup

1

Husu podle potřeby doškubejte, případně opalte. Odřízněte jí krk a konce křídel. Nasolte ji (pokud možno den předem) zvenku i zevnitř a nechte v chladu odležet.

2

Pak předehřejte troubu na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Husu důkladně pokmínujte. Položte ji na naskládané špejle a/nebo odříznutá křídla do velkého pekáče či na hluboký plech a podlijte trochou horké vody. Vložte do trouby. Po 15 minutách snižte teplotu na 180/160°C, husu přiklopte či zakryjte alobalem a pečte asi 4 hodiny doměkka. Občas propíchněte kůži tam, kde je pod ní nejvíc tuku (třeba na stehnech), aby se lépe uvolňovalo sádlo, ale nepíchejte až do masa. Sádlo během pečení opatrně sbírejte z pečicí nádoby přímo do čisté sklenice (drží se vždy na hladině výpeku a je na rozdíl od šťávy z masa čiré). Mezitím připravte zelí a další přílohy.

3

Na kedlubnové zelí nahrubo nastrouhejte kedlubny zbavené zdřevnatělých částí nebo je nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci na tuku opékejte cibuli asi 5 minut dozlatova. Přidejte kedlubny, sůl, špetku kmínu a trochu podlijte husím vývarem nebo vodou. Duste doměkka asi 10–15 minut. Chvíli před dokončením zaprašte hladkou moukou, podle chuti oslaďte a okyselte a za stálého míchání doduste.

4

Husu vyndejte z trouby, nechte chvilku stát, naporcujte a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na vývar se hodí křídla, krk a vnitřnosti (jater je škoda, z těch si udělejte paštiku anebo je opečte na sádle), popřípadě očištěná hlava a nohy. Zalijte je studenou vodou, osolte a okořeňte celým pepřem, novým kořením, případně hřebíčkem.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11