Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šo(u)let
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.6/5 Počet hodnocení: 100
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2324 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 349 g
Tuky 51 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šoulet či šolet má mnoho variant, jak názvu, tak jídla samotného. Obměňují se luštěniny (třeba v Polsku to jsou fazole), namísto hrachu lze použít i hrášek a místo krup rýži. Jak píše Ruth Bondyová ve své knize Boží hody, tradičně se suroviny v hrncích pomalu pekly hromadně ve zvláštní peci s přesně odměřeným množstvím vody, pak se utěsněné hrnce uchovávaly v teple a šoulet se jedl jako oběd o šabatu. 

Suroviny

hrách 300 g
ječné kroupy 200 g
nové koření 3 kuličky
husí sádlo 3 PL
vrchovaté (tekutého dejte víc) + na vymazání
nakrájené nadrobno
česnek 4 stroužky
drcené
sůl
pepř
čerstvě mletý
zázvor (mletý) 1 špetka
vývar
výpek z husy nebo husí vývar, podle chuti
pečená, možno nahradit jinou porcí husy
sladkokyselé, možno nahradit sladkými kapiemi nebo červenou řepou, podle chuti

Postup

1

Hrách a kroupy každé zvlášť den předem propláchněte a namočte do studené vody.

2

Druhý den je propláchněte, sceďte a uvařte (každé zvlášť), v nové vodě doměkka. K hrachu přidejte bobkový list a nové koření.

3

Mezitím opečte na sádle cibuli dozlatova, ke konci vmíchejte česnek a nechte rozvonět. Odstavte. Troubu předehřejte na 180/160°C.

4

Uvařený hrách a kroupy sceďte (koření odstraňte) a smíchejte. Osolte, opepřete, ochuťte zázvorem. Vmíchejte cibuli, lze zvlhčit šťávou vypečenou z husy či vývarem.

5

Pak vsypte polovinu směsi do pekáčku vytřeného sádlem, na ni položte porce pečené husy, zasypte zbývajícím hrachem s kroupami a cca 10–15 minut zapékejte. Podávejte s nakládanou zeleninou.

NĚCO NAVÍC
Hrách se obvykle prodává v 500g balení. Můžete ho uvařit najednou a pak část odebrat, nechat vychladnout a zamrazit, třeba na hrachovou polévku. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/11