Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zelňačka

Recept na zelňačku se v mnoha rodinách dědí. Podoba zelňačky se často liší tím, jestli se do ní přidává smetana nebo ne. Jestli se připravuje s mletou červenou paprikou nebo se bílá. Někde se vaří s klobásou nebo uzeným masem, jinde zůstává bezmasá. Jedno však mají všechny zelňačky společné: Základem je poctivá dávka kysaného zelí. Dopřejte si vydatnou zelnou polévku nejen v zimních měsících.

...

 

  • Zpravidla se zelňačka vaří z kysaného zelí, najdeme ale i recepty na zelnou polévku z čerstvého zelí. Ppoužít můžete i zelí sterilované.
  • Na Valašsku si zelňačku objednáte pod názvem kyselica, resp. valašská kyselica, do které patří anglická slanina. Na Slovensku nese název kapustnica.
  • Základ zelňačky tvoří zelí, brambory a koření (kmín, bobkový list a nové koření). V receptech nechybí ani červená paprika a klobása.
  • Výrazné chutě příjemně zjemní kopeček zakysané smetany přidané při servírování.
  • Kysané zelí v syrové podobě obsahuje vitamín C, ten se však varem ztrácí. 
  • Zelňačka funguje jako pomocník proti neduhům – od nachlazení po kocovinu

Celý popis