0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zelí: 10 skvělých receptů

Zelí: 10 skvělých receptů

Zelí je výtečná příloha k vepřovému masu, ale nabízí mnohem širší využití. Co takhle zkusit zelnou polévku, bramborák nebo třeba salát po asijsku?

VŠE O HLÁVKOVÉM ZELÍ

  • V kuchyni má zelí všestranné využití, jednoduše se upravuje a celé hlávky se dají dlouho skladovat. Uložte je v suchu a chladnu, kde nemrzne (sklep), nebo je zavěste do vzdušného prostoru za košťál.
  • Zelí obsahuje hodně vody a málo kalorií, a je tudíž vhodné pro redukční diety. V zimě je pak zdrojem vitaminu C, má ho dvakrát více než citron.
  • Pro krouhání a nakládání zelí se hodí pozdní velké odrůdy zelí, sklízené na podzim. U nás je vyhlášené dobrovodské zelí z Dobré vody u Hořic. Krouhejte rozčtvrcené hlávky se seříznutými košťály na speciálním struhadle, ručně přes vrstvy listů nebo v robotu.
  • Pro přípravu salátů i před dušením ve vlastní šťávě nakrouhané syrové zelí osolte a promačkejte, pustí šťávu a zkřehne. Hruběji nakrájené zelí a celé listy před další tepelnou úpravou spařte vroucí vodou. Zbaví se čpavých látek, změkne a je stravitelnější.
  • Rozdíl mezi červeným a bílým zelím je kromě barvy i v chuti. Bílé zelí má více vlákniny, méně sacharidů a o něco menší množství vitaminů a minerálů než zelí červené, jehož barvivo je dobré pro cévy.
Zelňáky se škvarky
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Zelí s kokosem a nudlemi
Do 30 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Pikantní zelný salát
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Nudle se zelím a slaninou
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Zelné palačinky
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Plněné zelné listy
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Těstoviny zapečené se zelím
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné

Obchod Apetit