Zakysaná či kysaná smetana dokáže pokrm zjemnit i zvýraznit zároveň. Kde a jak využít univerzální chutnou přísadu a jak zajistit, aby se při vaření nesrazila? Udělejte si dort za zakysané smetany, bábovku, krém nebo dip.
Zakysaná smetana patří spolu s jogurty, acidofilními kefírovými mléky, podmáslím a mléčným zákysem do skupiny zakysaných mléčných výrobků. Vyrábí se z mléka působením bakterií mléčného kysání.
- V obchodech se nejčastěji setkáte se zakysanou smetanou, která obsahuje 10 – 15 % tuku.
- Čím je smetana tučnější, tím je jemnější, hustší a méně kyselá.
Zakysaná smetana je dobře stravitelná. Naše zažívání si s ní poradí lépe než s klasickou sladkou smetanou. Obsahuje kvalitní mléčné bílkoviny, vitaminy rozpustné v tucích a minerální látky, především vápník.
Oblíbená přísada
Zakysaná smetana se s oblibou používá ve studené kuchyni při přípravě omáček a dipů. Českou klasikou jsou vrstvené ovocné poháry, ve kterých smetana hraje roli sladkého krému. Jeden takový dezert si můžete připravit podle našeho letního receptu.
Bez zakysané smetany se neobejde kulajda, fazolová polévka, boršč ani zelňačka s klobásou. Aby se smetana při vaření nesrazila, dodržujte dvě jednoduchá pravidla:
1. Pokojová teplota
Než zakysanou smetanu přidáte do horkého jídla, nechte ji ohřát na pokojovou teplotu, bude lépe spolupracovat.
2. Bez vaření
Zakysanou smetanou můžete bez obav zjemnit omáčku nebo vroucí polévku, dále ji však už nevařte. Nejlepší je, pokud kopečkem smetany ozdobíte hotový pokrm a každý si ji do jídla vmíchá sám.