0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zázrak v kuchyni: zakysaná smetana

Zakysaná smetana
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Zakysaná či kysaná smetana dokáže pokrm zjemnit i zvýraznit zároveň. Kde a jak využít univerzální chutnou přísadu a jak zajistit, aby se při vaření nesrazila? Udělejte si dort za zakysané smetany, bábovku, krém nebo dip.

Zakysaná smetana patří spolu s jogurty, acidofilními kefírovými mléky, podmáslímmléčným zákysem do skupiny zakysaných mléčných výrobků. Vyrábí se z mléka  působením bakterií mléčného kysání.

  • V obchodech se nejčastěji setkáte se zakysanou smetanou, která obsahuje 10 – 15 % tuku.
  • Čím je smetana tučnější, tím je jemnější, hustší a méně kyselá.

Zakysaná smetana je dobře stravitelná. Naše zažívání si s ní poradí lépe než s klasickou sladkou smetanou. Obsahuje kvalitní mléčné bílkoviny, vitaminy rozpustné v tucích a minerální látky, především vápník.

Oblíbená přísada

Zakysaná smetana se s oblibou používá ve studené kuchyni při přípravě omáček a dipů. Českou klasikou jsou vrstvené ovocné poháry, ve kterých smetana hraje roli sladkého krému. Jeden takový dezert si můžete připravit podle našeho letního receptu.

Bez zakysané smetany se neobejde kulajda, fazolová polévka, boršč ani zelňačka s klobásou. Aby se smetana při vaření nesrazila, dodržujte dvě jednoduchá pravidla:

1. Pokojová teplota
Než zakysanou smetanu přidáte do horkého jídla, nechte ji ohřát na pokojovou teplotu, bude lépe spolupracovat.

2. Bez vaření
Zakysanou smetanou můžete bez obav zjemnit omáčku nebo vroucí polévku, dále ji však už nevařte. Nejlepší je, pokud kopečkem smetany ozdobíte hotový pokrm a každý si ji do jídla vmíchá sám.

Související články

Co potřebuje jogurt k životu?
  • Zajímavosti

Co potřebuje jogurt k životu?

Za přeměnou mléka v jogurt stojí armáda mikroorganismů, pro které se vžilo označení jogurtové kultury. Jsou poměrně nenáročné a daří se jim v teple domova. Nebo jogurtovače.   ...
Proč zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?
  • Zdraví a výživa

Proč zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?

Mléko nejen dobře chutná, ale je také plné zdraví prospěšných látek. Vždyť už od mala slýcháme proslulou větu: „Pij mléko, budeš mít pevné kosti.“ Ještě více ale svému tělu prospějete, pokud ho necháte zkysnout nebo drovnou nahradíte...
Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak na to: domácí kvašená zelenina
  • Tipy a triky

Jak na to: domácí kvašená zelenina

Japonci jsou národem, kde žijí nejdéle se dožívající lidé. Nikdo neví, čím to přesně je, i když pár teorií už vzniklo. Jedním z aspektů by mohla být kvašená zelenina kimči, kterou Japonci milují. Ať už si připravíte kimči nebo pickles,...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit