0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zázrak v kuchyni: zakysaná smetana

Zakysaná smetana
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Zakysaná či kysaná smetana dokáže pokrm zjemnit i zvýraznit zároveň. Kde a jak využít univerzální chutnou přísadu a jak zajistit, aby se při vaření nesrazila? Udělejte si dort za zakysané smetany, bábovku, krém nebo dip.

Zakysaná smetana patří spolu s jogurty, acidofilními kefírovými mléky, podmáslímmléčným zákysem do skupiny zakysaných mléčných výrobků. Vyrábí se z mléka  působením bakterií mléčného kysání.

  • V obchodech se nejčastěji setkáte se zakysanou smetanou, která obsahuje 10 – 15 % tuku.
  • Čím je smetana tučnější, tím je jemnější, hustší a méně kyselá.

Zakysaná smetana je dobře stravitelná. Naše zažívání si s ní poradí lépe než s klasickou sladkou smetanou. Obsahuje kvalitní mléčné bílkoviny, vitaminy rozpustné v tucích a minerální látky, především vápník.

Oblíbená přísada

Zakysaná smetana se s oblibou používá ve studené kuchyni při přípravě omáček a dipů. Českou klasikou jsou vrstvené ovocné poháry, ve kterých smetana hraje roli sladkého krému. Jeden takový dezert si můžete připravit podle našeho letního receptu.

Bez zakysané smetany se neobejde kulajda, fazolová polévka, boršč ani zelňačka s klobásou. Aby se smetana při vaření nesrazila, dodržujte dvě jednoduchá pravidla:

1. Pokojová teplota
Než zakysanou smetanu přidáte do horkého jídla, nechte ji ohřát na pokojovou teplotu, bude lépe spolupracovat.

2. Bez vaření
Zakysanou smetanou můžete bez obav zjemnit omáčku nebo vroucí polévku, dále ji však už nevařte. Nejlepší je, pokud kopečkem smetany ozdobíte hotový pokrm a každý si ji do jídla vmíchá sám.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč