Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co se zakysanou smetanou: Uplatníte ji při pečení, vaření i za studena. Jídlo zjemní, zvláční a dodá mu šmrnc

Borůvkový dort se zakysanou smetanou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zakysaná či kysaná smetana dokáže pokrm zjemnit i zvýraznit zároveň. Kde a jak využít univerzální chutnou přísadu a jak zajistit, aby se při vaření nesrazila? Připravte si ze zakysané smetany lahodný dort, bábovku, krém, dresink nebo třeba dip.

Zakysaná (nebo také kysaná) smetana patří spolu s jogurty, acidofilními kefírovými mléky, podmáslímmléčným zákysem do skupiny zakysaných mléčných výrobků. Vyrábí se ze smetany, která se očkuje bakteriálními kulturami, které způsobují mléčného kvašení (kysání).

Zakysaná smetana je dobře stravitelná. Naše zažívání si s ní poradí lépe než s klasickou sladkou smetanou, zejména proto, že zakysané výrobky obsahují méně mléčného cukru (laktózy) než nekysané.  

  • V obchodech se nejčastěji setkáte se zakysanou smetanou s 10 – 18% tučností.
  • Druhem zakysané smetany je creme fraiche, který se od klasické kysané smetany odlišuje tím, že má okolo 30 % tuku i víc. 
  • Čím je smetana tučnější, tím je jemnější, hustší a méně kyselá.
  • Použitím kysané smetany v teplé kuchyni se likvidují obsažené prospěšné bakterie. Není-li to nutné, nepřídávejte ji do vroucích jídel, ale spíš ji servírujte za studena u stolu.
  • Zakysanou smetanu můžete ve většině případů nahradit smetanovým jogurtem s podílem tuku 10 %. 

Na co zakysanou smetanu použít?

Skvělá surovina na omáčky, dipy, přílohy

Zakysaná smetana se s oblibou používá ve studené kuchyni při přípravě omáček a dipů. Použít ji můžete i do salátů, třeba namísto majonézy. 

Aby se smetana při vaření nesrazila, dodržujte dvě jednoduchá pravidla:

1. Pokojová teplota. Než zakysanou smetanu přidáte do horkého jídla, nechte ji ohřát na pokojovou teplotu, bude lépe spolupracovat. I když se v polévce nebo omáčce rozpadné na malé hrudky, není nic ztraceno. Použijte ponorný mixér a rozmělněte dohladka. 

2. Bez vaření. Zakysanou smetanou můžete bez obav zjemnit omáčku nebo vroucí polévku, potom ji však už nevařte. Nejlepší je, pokud kopečkem smetany ozdobíte hotový pokrm a každý si svou porci jemnosti do jídla vmíchá sám. Zachováte tak víc zdraví prospěšných bakteriálních kultur. 

Dorty ze zakysané smetany a další kouzla

Českou klasikou jsou vrstvené ovocné poháry, ve kterých kysaná smetana může hrát roli sladkého krému podobně jako umíchaný ochucený tvaroh. Jeden takový – dezert ze zaskysané smetany – patří mezi naše (a podle ohlasů i vaše) neoblíbenější.

Tučná kysaná smetana má výhodu, že v chladu dobře tuhne, proto ji můžete skvěle využít k přípravě smetanových dortů a cheesecaků – ať pečených nebo nepečených. 

Zdroje informací: ZákonyProLidi, STObKlub, AkademieKvality, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč