Zázrak v kuchyni: zakysaná smetana

Zakysaná smetana
ZDROJ: StockFood
sdílet:

Poradíme vám, kde všude využít univerzální přísadu a jak zajistit, aby se smetana při vaření nesrazila.

Zakysaná smetana patří spolu s jogurty, acidofilními kefírovými mléky, podmáslímmléčným zákysem do skupiny zakysaných mléčných výrobků. Vyrábí se z mléka  působením bakterií mléčného kysání.

  • V obchodech se nejčastěji setkáte se zakysanou smetanou, která obsahuje 10 – 15 % tuku.
  • Čím je smetana tučnější, tím je jemnější, hustší a méně kyselá.

Zakysaná smetana je dobře stravitelná. Naše zažívání si s ní poradí lépe než s klasickou sladkou smetanou. Obsahuje kvalitní mléčné bílkoviny, vitaminy rozpustné v tucích a minerální látky, především vápník.

Oblíbená přísada

Zakysaná smetana se s oblibou používá ve studené kuchyni při přípravě omáček a dipů. Českou klasikou jsou vrstvené ovocné poháry, ve kterých smetana hraje roli sladkého krému. Jeden takový dezert si můžete připravit podle našeho letního receptu.

Bez zakysané smetany se neobejde kulajda, fazolová polévka, boršč ani zelňačka s klobásou. Aby se smetana při vaření nesrazila, dodržujte dvě jednoduchá pravidla:

1. Pokojová teplota
Než zakysanou smetanu přidáte do horkého jídla, nechte ji ohřát na pokojovou teplotu, bude lépe spolupracovat.

2. Bez vaření
Zakysanou smetanou můžete bez obav zjemnit omáčku nebo vroucí polévku, dále ji však už nevařte. Nejlepší je, pokud kopečkem smetany ozdobíte hotový pokrm a každý si ji do jídla vmíchá sám.

Související články

Jak vyšlehat dokonalou šlehačku?
  • Tipy a triky

Jak vyšlehat dokonalou šlehačku?

Když se řeknou jahody, taky se vám automaticky vybaví čepice z vyšlehané smetany? Šlehačkovými závějemi rádi zdobíme ovoce i dezerty. Přesto vyšlehat smetanu tak, že vypadá i chutná jako nadýchaný obláček, může být někdy práce k vzteku....
Proč zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?
  • Zajímavosti

Proč zakysané mléčné výrobky prospívají více než mléko?

Jak vznikají kysané mléčné výrobky? Mezi kysané mléčné výrobky patří jogurty a jogurtové výrobky, zakysaná mléka (podmáslí, kefír, kyška, zákys, acidofilní mléko) a zakysané smetany. K výrobě těchto produktů jsou zapotřebí dvě...
Autor: Apetit

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit