Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 nejlepších ověřených receptů na krémové dýňové polévky

10 nejlepších ověřených receptů na krémové dýňové polévky
ZDROJ: congerdesign/pixabay.com

Chystáte na přípravu dýňové polévky? Sáhněte po dýni hokaido nebo po máslové dýni! Tyto dva druhy jsou na přípravu krémových polévek nejlepší. Obsahují navíc i spoustu vlákniny, vitamínů A, C, D a E, vápníku, železa, hořčíku a minerálů.

  • Dýně Hokkaido - Její zářivě oranžová slupka se nemusí loupat, což vám ušetří spoustu času při přípravě. Ve slupce se skrývá navíc i spousta vitamínů! Po uvaření má dýně velmi jemnou chuť připomínající batáty.
  • Máslová dýně - Pro máslovou dýni je typický hruškovitý tvar a béžová barva. Na rozdíl od hokkaida se musí loupat a obsahuje méně semínek. 

Jak vybrat tu pravou?

Pokud nepatříte mezi ty, kteří mají zahradu plnou dýní a už od léta přemýšlejí, jak je všechny zpracují, budete muset vyrazit do obchodu. 

  • Při výběru dýně dejte na zrakový dojem. Pokud dýně nevypadá hezky z venku, nebude o nic lepší ani uvnitř. 
  • Slupka by měla být neporušená, bez kazů. 
  • Můžete zkusit na dýni zaklepat, tak jako to děláte v létě u melounů. Dutý zvuk znamená zralost, podle váhy poznáte, jaká z dýní má více dužiny (je těžší) a jaká má více semínek (je lehčí). 
  • Stopka u zralých dýní je zdřevnatělá s malými prasklinami. Naopak zelená stopka značí, že dýně ještě nedozrála.

Tip: Pokud máte rádi sladké krémové polévky, sáhněte po máslové dýni.

Péct nebo vařit?

Pro intenzivní a bohatou chuť je nejlepší dýni před přípravou polévky upéct. Dýni umyjte, pokud máte máslovou tak i oškrábejte, vydlabejte semínka a nakrájejte na kostičky. Na plech vyložený pečicím papírem naskládejte kousky dýně, osolte, opepřete a pečte na 180 - 200 °C po dobu 20 minut

Variantou je dýni uvařit, rozhodně tím nic nezkazíte. Jen pokrmu budou chybět chuťové prvky, které vznikají opečením

Jak vylepšit krémovou polévku?

  • Základem dýňového krému je voda nebo zeleninový vývar. Pokud chcete svoji polévku ještě více zjemnit, přidejte smetanu nebo kokosové mléko.
  • Muškátový oříšek, čerstvě namletý pepř, zázvor, chilli, kari nebo česnek dýni skvěle dochutí.
  • Jen pozor, ať to s kořením nepřeženete, dýňová polévka má totiž sama o sobě specifickou chuť.
Autor: Karoli