Co s batáty? Uvařte polévku, upečte moučník, připravte kaši nebo chipsy!

Batáty
ZDROJ: Ella Olssonová/unsplash.com
sdílet:

 

Batáty neboli sladké brambory pocházejí z tropických oblastí Ameriky. Jedná se o sladkou kořenovou zeleninu různých barev a velikostí, která je rozšířená po celém světě. V USA batáty označují jako ,,Yams”. Hlízy jsou bohaté na vlákninu, minerály a vitamíny A, C a B6. 

 

Batáty mají lehce kořeněnou chuť a krémovou strukturu. Díky své sladké chuti skvěle doplňují slané pokrmy. Nejznámější jsou dva druhy batátů - jeden s bledě krémovou dužinou a druhý s dužinou oranžovou.

Proč jíst batáty

  • Batáty tvoří z 80 % voda, drtivou většinu sušiny představují sacharidy. Obsahují vitamín A a beta-karoten, vitamíny skupiny B i vitamín C.  Jsou tedy bohaté na antioxidanty.

  • Sladké brambory obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je důležitá pro správné trávení. Vláknina je pro lidské tělo nestravitelná, ale pro jeho správné fungování nepostradatelná. Podpora růst prospěšných bakterií, zlepšuje trávení, brání obtížím v trávicím traktu.

  • Beta-karoten, který se přeměňuje na vitamin A působí blahodárně na naše oči, mozek a imunitní systém. Ten je důležitý pro tvorbu receptorů detekujících světlo uvnitř očí a kromě toho slouží k podpoře imunitního systému.

  • Anthokyany ve fialových batátech působí jako antioxidanty, chrání proti zánětu a bojují s volnými radikály. 

Co uvařit z batátů?

Když už znáte hlavní výhody konzumace sladkých brambor, tak se pojďte s námi podívat, co všechno se dá z batátů připravit!

Pečené batáty

Troubu předehřejte na 220 °C a mezitím si připravte brambory - omyjte je, osušte a buď je můžete nakrájet na kolečka, rozříznout na půlky, klínky nebo je nechat v celku. 

  • Pečení v celku - při pečení batátů v celku je důležité dodržet základní pravidla. Před pečením brambory propíchejte vidličkou, aby v nich vznikly malé otvory.
  • Batáty není třeba dávat do alobalu. Pečte tak dlouho, až budou brambory měkké natolik, že se začnou nafukovat a vy je snadno propíchnete vidličkou. Doba pečení trvá přibližně 40 - 50 minut
  • Pečené batáty jsou výborné plněné! Připravte si pánev, přidejte lžíci oleje, osmažte nakrájenou cibuli a přidejte dva stroužky česneku. Po zezlátnutí cibulky přidejte  špenát, nakrájený sýr feta, oblíbená semínka (dýňová, slunečnicová…), osolte, opepřete a směsí naplňte vydlabané upečené půlky batátů.  

Pečené batáty se sójovou omáčkou

Pečené batáty se sójovou omáčkou

Více

Batáty na grilu

Grilované batáty jsou pokrmem, který vás nepřestane překvapovat! Hodí se jako příloha, součást salátů nebo pochoutka k pivu.

  • Nakrájejte batáty na plátky, obalte je v misce s olejem a solí a šup s nimi na gril. Před samotným obalováním a grilováním je můžete (ale nemusíte) dát na pár minut vařit do osolené vody. Zajistíte si tím měkkost batátů. 

Tip: Ke grilovaným batátům se skvěle hodí domácí dip na namáčení! Stačí smíchat olivový olej, nasekaný koriandr, limetkovou šťávu a kůru.  

Polévka s batáty

Jednoduchá a velmi chutná polévka, na kterou stačí minimum surovin.

  • Do hrnce vložte nakrájenou cibuli a batáty nakrájené na kostičky a opékejte na olivovém oleji 3 minuty. Přidejte 1 l vývaru a vařte 15 minut. Poté vše rozmixujte dohladka, osolte a opepřete.
  • Polévku můžete doplnit kozím sýrem a lístky bazalky.

Polévka s batáty a kozím sýrem

Polévka s batáty a kozím sýrem

Více

Batátová kaše

Sladké brambory jsou výbornou obměnou klasické bramborové kaše.

  • Můžete zkoušet různé kombinace brambor a batátů nebo udělat čistě batátovou kaši. Vařené batáty rozmačkejte šťouchadlem a postupně přidávejte kousky másla. Poté přidejte lžíci olivového oleje, osolte, opepřete a můžete podávat.

Krémová kaše z batátů s balzamikem

Krémová kaše z batátů s balzamikem

Více

Moučníky z batátů

Sladké brambory jsou výborným doplňkem sladkých pokrmů - od bábovek až po vafle nebo koláče. Do moučníků se batáty přidávají většinou v podobě pyré.

  • Batátové pyré připravíte následovně: vařené batáty nechte zchladnout, poté přidejte olej a rozšlehejte do hladka. 

 Bábovka s batáty a lískovými oříšky

Bábovka s batáty a lískovými oříšky

Více

Související recepty

Související články

Dokonalé hranolky nejen z brambor
  • Novinky a zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...
 5x bramborové těsto nasladko
  • Tipy a triky

5x bramborové těsto nasladko

Naučit se připravit stejně dokonalé bramborové těsto jako uměla vaše babičky je dovednost, kterou byste určitě měli mít v arzenálu. Z bramborového těsta totiž hravě vykouzlíte skvělou přílohu k masu, slaný i sladký hlavní chod a na závěr i...
Autor: Karolína Jelínková

Obchod Apetit