0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co s batáty? Uvařte polévku, upečte moučník, připravte kaši nebo chipsy!

Batáty
ZDROJ: Ella Olssonová/unsplash.com
sdílet:

 

Batáty neboli sladké brambory pocházejí z tropických oblastí Ameriky. Jedná se o sladkou kořenovou zeleninu různých barev a velikostí, která je rozšířená po celém světě. V USA batáty označují jako ,,Yams”. Hlízy jsou bohaté na vlákninu, minerály a vitamíny A, C a B6. 

 

Batáty mají lehce kořeněnou chuť a krémovou strukturu. Díky své sladké chuti skvěle doplňují slané pokrmy. Nejznámější jsou dva druhy batátů - jeden s bledě krémovou dužinou a druhý s dužinou oranžovou.

Proč jíst batáty

  • Batáty tvoří z 80 % voda, drtivou většinu sušiny představují sacharidy. Obsahují vitamín A a beta-karoten, vitamíny skupiny B i vitamín C.  Jsou tedy bohaté na antioxidanty.

  • Sladké brambory obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je důležitá pro správné trávení. Vláknina je pro lidské tělo nestravitelná, ale pro jeho správné fungování nepostradatelná. Podpora růst prospěšných bakterií, zlepšuje trávení, brání obtížím v trávicím traktu.

  • Beta-karoten, který se přeměňuje na vitamin A působí blahodárně na naše oči, mozek a imunitní systém. Ten je důležitý pro tvorbu receptorů detekujících světlo uvnitř očí a kromě toho slouží k podpoře imunitního systému.

  • Anthokyany ve fialových batátech působí jako antioxidanty, chrání proti zánětu a bojují s volnými radikály. 

Co uvařit z batátů?

Když už znáte hlavní výhody konzumace sladkých brambor, tak se pojďte s námi podívat, co všechno se dá z batátů připravit!

Pečené batáty

Troubu předehřejte na 220 °C a mezitím si připravte brambory - omyjte je, osušte a buď je můžete nakrájet na kolečka, rozříznout na půlky, klínky nebo je nechat v celku. 

  • Pečení v celku - při pečení batátů v celku je důležité dodržet základní pravidla. Před pečením brambory propíchejte vidličkou, aby v nich vznikly malé otvory.
  • Batáty není třeba dávat do alobalu. Pečte tak dlouho, až budou brambory měkké natolik, že se začnou nafukovat a vy je snadno propíchnete vidličkou. Doba pečení trvá přibližně 40 - 50 minut
  • Pečené batáty jsou výborné plněné! Připravte si pánev, přidejte lžíci oleje, osmažte nakrájenou cibuli a přidejte dva stroužky česneku. Po zezlátnutí cibulky přidejte  špenát, nakrájený sýr feta, oblíbená semínka (dýňová, slunečnicová…), osolte, opepřete a směsí naplňte vydlabané upečené půlky batátů.  

Batáty na grilu

Grilované batáty jsou pokrmem, který vás nepřestane překvapovat! Hodí se jako příloha, součást salátů nebo pochoutka k pivu.

  • Nakrájejte batáty na plátky, obalte je v misce s olejem a solí a šup s nimi na gril. Před samotným obalováním a grilováním je můžete (ale nemusíte) dát na pár minut vařit do osolené vody. Zajistíte si tím měkkost batátů. 

Tip: Ke grilovaným batátům se skvěle hodí domácí dip na namáčení! Stačí smíchat olivový olej, nasekaný koriandr, limetkovou šťávu a kůru.  

Polévka s batáty

Jednoduchá a velmi chutná polévka, na kterou stačí minimum surovin.

  • Do hrnce vložte nakrájenou cibuli a batáty nakrájené na kostičky a opékejte na olivovém oleji 3 minuty. Přidejte 1 l vývaru a vařte 15 minut. Poté vše rozmixujte dohladka, osolte a opepřete.
  • Polévku můžete doplnit kozím sýrem a lístky bazalky.

Batátová kaše

Sladké brambory jsou výbornou obměnou klasické bramborové kaše.

  • Můžete zkoušet různé kombinace brambor a batátů nebo udělat čistě batátovou kaši. Vařené batáty rozmačkejte šťouchadlem a postupně přidávejte kousky másla. Poté přidejte lžíci olivového oleje, osolte, opepřete a můžete podávat.

Moučníky z batátů

Sladké brambory jsou výborným doplňkem sladkých pokrmů - od bábovek až po vafle nebo koláče. Do moučníků se batáty přidávají většinou v podobě pyré.

  • Batátové pyré připravíte následovně: vařené batáty nechte zchladnout, poté přidejte olej a rozšlehejte do hladka. 

Související články

Dokonalé hranolky nejen z brambor
  • Zajímavosti

Dokonalé hranolky nejen z brambor

Když se řeknou hranolky, většinou si člověk vybaví ty bramborové. Zkusili jste ale například připravit hranolky z celeru, batátů nebo červené řepy? Vyzkoušejte netradiční hranolky a podívejte se s námi, jak docílit dokonalé chuti a...
Autor: Karolína Jelínková

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit