Batáty neboli sladké brambory pocházejí z tropických oblastí Ameriky. Jedná se o sladkou kořenovou zeleninu různých barev a velikostí, která je rozšířená po celém světě. V USA batáty označují jako ,,Yams”. Hlízy jsou bohaté na vlákninu, minerály a vitamíny A, C a B6.
Batáty mají lehce kořeněnou chuť a krémovou strukturu. Díky své sladké chuti skvěle doplňují slané pokrmy. Nejznámější jsou dva druhy batátů - jeden s bledě krémovou dužinou a druhý s dužinou oranžovou.
Proč jíst batáty
-
Batáty tvoří z 80 % voda, drtivou většinu sušiny představují sacharidy. Obsahují vitamín A a beta-karoten, vitamíny skupiny B i vitamín C. Jsou tedy bohaté na antioxidanty.
-
Sladké brambory obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je důležitá pro správné trávení. Vláknina je pro lidské tělo nestravitelná, ale pro jeho správné fungování nepostradatelná. Podpora růst prospěšných bakterií, zlepšuje trávení, brání obtížím v trávicím traktu.
-
Beta-karoten, který se přeměňuje na vitamin A působí blahodárně na naše oči, mozek a imunitní systém. Ten je důležitý pro tvorbu receptorů detekujících světlo uvnitř očí a kromě toho slouží k podpoře imunitního systému.
-
Anthokyany ve fialových batátech působí jako antioxidanty, chrání proti zánětu a bojují s volnými radikály.
Co uvařit z batátů?
Když už znáte hlavní výhody konzumace sladkých brambor, tak se pojďte s námi podívat, co všechno se dá z batátů připravit!
Pečené batáty
Troubu předehřejte na 220 °C a mezitím si připravte brambory - omyjte je, osušte a buď je můžete nakrájet na kolečka, rozříznout na půlky, klínky nebo je nechat v celku.
- Pečení v celku - při pečení batátů v celku je důležité dodržet základní pravidla. Před pečením brambory propíchejte vidličkou, aby v nich vznikly malé otvory.
- Batáty není třeba dávat do alobalu. Pečte tak dlouho, až budou brambory měkké natolik, že se začnou nafukovat a vy je snadno propíchnete vidličkou. Doba pečení trvá přibližně 40 - 50 minut.
- Pečené batáty jsou výborné plněné! Připravte si pánev, přidejte lžíci oleje, osmažte nakrájenou cibuli a přidejte dva stroužky česneku. Po zezlátnutí cibulky přidejte špenát, nakrájený sýr feta, oblíbená semínka (dýňová, slunečnicová…), osolte, opepřete a směsí naplňte vydlabané upečené půlky batátů.
Batáty na grilu
Grilované batáty jsou pokrmem, který vás nepřestane překvapovat! Hodí se jako příloha, součást salátů nebo pochoutka k pivu.
- Nakrájejte batáty na plátky, obalte je v misce s olejem a solí a šup s nimi na gril. Před samotným obalováním a grilováním je můžete (ale nemusíte) dát na pár minut vařit do osolené vody. Zajistíte si tím měkkost batátů.
Tip: Ke grilovaným batátům se skvěle hodí domácí dip na namáčení! Stačí smíchat olivový olej, nasekaný koriandr, limetkovou šťávu a kůru.
Polévka s batáty
Jednoduchá a velmi chutná polévka, na kterou stačí minimum surovin.
- Do hrnce vložte nakrájenou cibuli a batáty nakrájené na kostičky a opékejte na olivovém oleji 3 minuty. Přidejte 1 l vývaru a vařte 15 minut. Poté vše rozmixujte dohladka, osolte a opepřete.
- Polévku můžete doplnit kozím sýrem a lístky bazalky.
Batátová kaše
Sladké brambory jsou výbornou obměnou klasické bramborové kaše.
- Můžete zkoušet různé kombinace brambor a batátů nebo udělat čistě batátovou kaši. Vařené batáty rozmačkejte šťouchadlem a postupně přidávejte kousky másla. Poté přidejte lžíci olivového oleje, osolte, opepřete a můžete podávat.
Moučníky z batátů
Sladké brambory jsou výborným doplňkem sladkých pokrmů - od bábovek až po vafle nebo koláče. Do moučníků se batáty přidávají většinou v podobě pyré.
- Batátové pyré připravíte následovně: vařené batáty nechte zchladnout, poté přidejte olej a rozšlehejte do hladka.