Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejen hokkaido: zajímavé druhy dýní, které lze použít při vaření

Nejen hokkaido: zajímavé druhy dýní, které lze použít při vaření
sdílet:

Hokkaido, máslová, žaludová nebo špagetová. V současné době na trhu nalezneme nespočet druhů dýní, které si můžeme koupit nebo vypěstovat. Pokud se vám z názvů jednotlivých druhů motá hlava, pak vám přinášíme seznam nejznámějších dýní, ze kterých se vyplatí vykouzlit podzimní menu.

Když se řekne pokrm z dýně, většina z nás si vybaví dýňovou polévku z hokkaido. Pravdou zůstává, že sytě oranžová polévka skvěle zahřeje i zasytí, a tak je bezesporu jedním z nejlepších podzimních pokrmů. Rozhodně bychom ale neměli zapomínat ani na další dýňové recepty, na jejichž přípravu můžeme použít i jiné druhy dýní.

Špagetová dýně

Na první pohled nenápadná špagetová dýně v sobě ukrývá dokonale měkkou dužinu, kterou lze v kuchyni skvěle využít. Jak už název napovídá, chuť špagetové dýně koresponduje s chutí klasických špaget.

  • Nejjednodušeji dýni zpracujete tak, že ji rozkrojíte na polovinu, odstraníte semínka a necháte ji zapéct.
  • Následně z trouby vyjměte špagetovou hmotu, kterou stačí zalít boloňskou omáčkou, posypat parmazánem a podávat.

Máslová dýně

Pro někoho tykev muškátová, pro jiného máslová dýně. Je jedno, jak tuto dýni pojmenováváte, důležité je, že se nachází ve vaší spižírně. Na rozdíl od špagetové dýně vyniká svou vůní a chutí, která doopravdy připomíná máslo. Zároveň je pro máslovou dýni charakteristické, že obsahuje malý jádřinec, a tak z této dýňové krásky nakrmíte celou rodinu.

  • Pokud s máslovou dýní budete pracovat, připravte se na to, že ji nejdříve musíte oloupat.
  • Její slupka je totiž velmi tuhá, a pravděpodobně by při vaření nezměkla.
  • Máslová dýně chuťově vyniká s těstovinami, avšak můžete ji i upéct nebo z ní připravit dýňové hranolky.
  • Mnoho kuchařů používá máslovou dýni také k přípravě dýňové polévky.

[[nid:35521]]

Žaludová dýně

Jak už název napovídá, žaludová dýně připomíná plody dubu. Kromě zajímavého tvaru ji můžete obdivovat také pro její oříškovou chuť, která je velmi specifická. Žaludová dýně se od svých vrstevnic liší i tím, že ji můžete konzumovat syrovou, a to i se slupkou.

  • Nic ale nebrání tomu, abyste žaludovou dýni tepelně zpracovali.
  • Opět se hodí k přípravě polévky, dýňového pyré nebo jako příloha. Dobrou zprávou je, že žaludová dýně nepotřebuje výraznou péči, a tak si ji příští sezonu můžete vypěstovat i na vaší zahrádce.

Dýně Goliáš

Královou mezi jedlými dýněmi je bezesporu dýně Goliáš. Tato obrovská dýně má hladkou oranžovou slupku, pod kterou se skrývá velké množství dužiny i vody. V ideálním případě ji ihned zpracujte, a to například do dýňového kompotu nebo dýňové marmelády. Pokud by se tak nestalo, pravděpodobně by vám brzy po sklizni shnila.

Hokkaido

Kdo by neznal dýni hokkaido? Nejrozšířenější dýně na světě má zajímavou oříškovou a lehce nasládlou chuť, která si získala nejednoho gurmána. Pokud nechcete při přípravě dýňových receptů šlápnout vedle, pak se vyplatí, když si k ruce vezmete právě dýni Hokkaido.

  • Její výhodou je také fakt, že ji před zpracováním nemusíte loupat, což u jiných druhů dýní rozhodně neplatí.
  • Z dýně Hokkaido lze připravit nejen skvělou polévku, ale také dýňový salát nebo dezert.
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín