Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pasta carbonara: Kde se skrývá původ oblíbených těstovin a jak je nejlépe připravit

Pasta carbonara: Kde se skrývá původ oblíbených těstovin a jak je nejlépe připravit
ZDROJ: Rob Wicks/Unsplash

Italské těstoviny carbonara patří k nejoblíbenějším úpravám těstovin. Pasta carbonara je však mnohem jednodušší na přípravu a milují ji jak dospělí, tak děti. Vyberte si z osvědčených receptů a připravte si dokonalý italský oběd za pár minut.

Pasta carbonara je celosvětově rozšířený, oblíbený a na přípravu jednoduchý pokrm s původem ve slunné Itálii. Nejlepší těstoviny carbonara připravíte z italských surovin, kde hlavní roli hrají domácí těstoviny, italský sýr pecorino Romano a italský špek guanciale. 

Pravá italská pasta carbonara: Se smetanou, nebo bez?

Ačkoli mnoho receptů uvádí těstoviny carbonara se smetanou, pravdou je, že tradiční italský recept smetanu neobsahuje! A přestože si omáčku carbonara můžete dát na jakékoli těstoviny, původní carbonara je určena na špagety. Co potřebujete na špagety carbonara?

  • špagety uvařené al dente
  • rozšlehaná vejce
  • kousky guanciale (italský špek)
  • strouhaný vyzrálý sýr Pecorino Romano
  • čerstvě mletý pepř k podávání

Jak uvádí web La Cucina Italiana, klasický recept na carbonaru neobsahuje žádné máslo, smetanu ani česnek.

Skryt pre seznam

Moderní variace tradičního receptu

Vzhledem k všestrannosti a jednoduchosti přípravy základního receptu na carbonaru se přímo nabízí nové možnosti k experimentování. Šéfkuchaři po celém světě tak přinášejí různé inovace tradičního receptu. V menu restaurací tak můžeme vidět například carbonaru s grilovaným masem, mořskými plody nebo pečeným artyčokem místo italské slaniny pro vegetariány. 

Podle italských šéfkuchařů má však experimentování s pasta carbonara své limity, na které ostře narazili Francouzi svými carbonaragete. Francouzi připravili Italům skutečně nemilé překvapení, když v jednom hrnci uvařili farfalle se slaninou, cibulí, crème fraiche a sýrem, přelité syrovým vejcem a posypané petrželkou.

Kulinářské spory o různá gastronomická prvenství mezi Itálií a Francií tu byly snad odjakživa, proto není divu, že byli Italové variací svého národního receptu pobouřeni. 

Původ a historie pasta carbonara

Stejně jako mnoho jiných receptů je i pasta carbonara opředena různými legendami o původu. Jedni spojují carbonara s neapolskými těstovinami cacio e uova (těstoviny se sýrem a vejcem) uvedenými v kuchařce Ippolita Cavalcantiho z roku 1839.

Jiní carbonaru spojují s oblíbeným a vydatným jídlem uhlířů (italsky carbonari), tedy těžce manuálně pracujících mužů. Existují také stopy o původu carbonara jako o oblíbeném jídle amerických vojáků v době spojeneckého osvobození Říma, které potvrzuje první písemná známka o pokrmu v novinách La Stampa z roku 1950.

Ať už původ carbonara sahá do 19. či 20. století, faktem je, že tyto italské těstoviny patří k nejmilovanějším všech milovníků těstovin. 

Zdroje informací: LaCucinaItaliana, časopis Apetit

Skryt pre seznam