Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Pasta à la Vito Mollica

Pasta à la Vito Mollica

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu 1,4kg čerstvých či 800g sušených těstovin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5154 kcal
Bílkoviny 260 g
Sacharidy 640 g
Tuky 144 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hosté luxusní restauce hotelu Four Seasons jsou nadšením bez sebe z něčeho tak ,obyčejného‘, jako jsou pravé domácí těstoviny – ty, které připravuje pan šéfkuchař. Zkuste je i vy!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
nejlépe typ 00 + 100 g na poprášení pracovní plochy
vejce 10 ks
střední velikost
olivový olej 1 PL
extra panenský

1Mouku prosijte na pracovní plochu; ta by měla být z materiálu, který udrží stálou teplotu, tedy ze dřeva nebo hladkého kamene, nejlépe mramoru. Utvořte v mouce důlek, vyklepněte do něj všechna vajíčka a začněte obě ingredience rychle zpracovávat, aby vám vejce neutekla ze stolu. Žádný strach z řídké konzistence – změní se.

2Když máte všechnu mouku zapracovanou, přikápněte zhruba lžíci toho nejlepšího extra panenského olivového oleje. Vito samozřejmě vyrábí i různě barevné nudle – a právě v téhle fázi přidává do těsta například pyré ze špenátu, brokolice, rajčat, šafrán, ale i kakao nebo sépiové barvivo. Výsledkem je zajímavá barva i chuť.

 

3Hnětení vlastníma rukama nic nenahradí; jedině tak si těsto ‚osaháte‘. Doba hnětení velmi závisí právě na kvalitě mouky a na tom, kolik lepku obsahuje – právě on totiž ingredience spojuje. Počítejte zhruba s 15 minutami, dopracovat byste se měli hedvábného ‚balíčku‘.

4Nechte ho půl hodiny až hodinu odpočívat v utěrce.

 

5Z odpočatého těsta odkrajujte příslovečné kousky. Pokud máte strojek, protlačujte je nejprve mezi hladkými válečky. Po každém vyválení přeložte vzniklou placku napůl a postup čtyřikrát opakujte. Pak upravujte rozestupy válečků na stále užší, takže z kousků těsta nakonec vzniknou dlouhé tenké pruhy.

6Odkrojte okraje, ale nevyhazujte – nakrájené a usušené jsou skvělou zavářkou do polévky. Teď přijdou ke slovu rozkrajovací válečky s výstupky. Náš strojek je má ve dvou velikostech a rozestupech, takže vyrábí nudle širší i užší. Jestli strojek nemáte, stačí pruhy těsta několikrát přeložit a rozkrájet na požadovanou šířku.

 

7Rozkrájené těstoviny trochu roztřepte a nechte na pracovní ploše či utěrce mírně proschout (asi deset minut).

8Teď máte tři možnosti: a) okamžitě je uvařit, což trvá asi minutu, a sníst, což jde ještě rychleji, b) trochu proschlé vakuovat – v chladničce vydrží asi týden –, nebo za c) usušit úplně a uchovat v uzavřené nádobě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/9

Komentáře

Anonym

Domácí těstoviny(nudle) mi dělá babička. Sama se divím, že si s tím dá tu práci. Ale výsledek - více než velmi vynikající.

Anonym

Naprostý souhlas! Ideální jsou nudle z tohoto těsta i na sladké recepty. Všichni se rozplývali z těchto nudlí s mákem a cukrem... I mí kamarádi z Říma...!!! :)

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit