Pasta à la Vito Mollica

Pasta à la Vito Mollica

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu 1,4kg čerstvých či 800g sušených těstovin

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5154 kcal
Bílkoviny 260 g
Cukr 640 g
Tuky 144 g
Vláknina 120 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Hosté luxusní restauce hotelu Four Seasons jsou nadšením bez sebe z něčeho tak ,obyčejného‘, jako jsou pravé domácí těstoviny – ty, které připravuje pan šéfkuchař. Zkuste je i vy!

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
nejlépe typ 00 + 100 g na poprášení pracovní plochy
vejce 10 ks
střední velikost
olivový olej 1 PL
extra panenský

1Mouku prosijte na pracovní plochu; ta by měla být z materiálu, který udrží stálou teplotu, tedy ze dřeva nebo hladkého kamene, nejlépe mramoru. Utvořte v mouce důlek, vyklepněte do něj všechna vajíčka a začněte obě ingredience rychle zpracovávat, aby vám vejce neutekla ze stolu. Žádný strach z řídké konzistence – změní se.

2Když máte všechnu mouku zapracovanou, přikápněte zhruba lžíci toho nejlepšího extra panenského olivového oleje. Vito samozřejmě vyrábí i různě barevné nudle – a právě v téhle fázi přidává do těsta například pyré ze špenátu, brokolice, rajčat, šafrán, ale i kakao nebo sépiové barvivo. Výsledkem je zajímavá barva i chuť.

 

3Hnětení vlastníma rukama nic nenahradí; jedině tak si těsto ‚osaháte‘. Doba hnětení velmi závisí právě na kvalitě mouky a na tom, kolik lepku obsahuje – právě on totiž ingredience spojuje. Počítejte zhruba s 15 minutami, dopracovat byste se měli hedvábného ‚balíčku‘.

4Nechte ho půl hodiny až hodinu odpočívat v utěrce.

 

5Z odpočatého těsta odkrajujte příslovečné kousky. Pokud máte strojek, protlačujte je nejprve mezi hladkými válečky. Po každém vyválení přeložte vzniklou placku napůl a postup čtyřikrát opakujte. Pak upravujte rozestupy válečků na stále užší, takže z kousků těsta nakonec vzniknou dlouhé tenké pruhy.

6Odkrojte okraje, ale nevyhazujte – nakrájené a usušené jsou skvělou zavářkou do polévky. Teď přijdou ke slovu rozkrajovací válečky s výstupky. Náš strojek je má ve dvou velikostech a rozestupech, takže vyrábí nudle širší i užší. Jestli strojek nemáte, stačí pruhy těsta několikrát přeložit a rozkrájet na požadovanou šířku.

 

7Rozkrájené těstoviny trochu roztřepte a nechte na pracovní ploše či utěrce mírně proschout (asi deset minut).

8Teď máte tři možnosti: a) okamžitě je uvařit, což trvá asi minutu, a sníst, což jde ještě rychleji, b) trochu proschlé vakuovat – v chladničce vydrží asi týden –, nebo za c) usušit úplně a uchovat v uzavřené nádobě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit