V jednoduchosti je krása, spaghetti (špagety) carbonara jsou toho jasným důkazem. Cestu k těmto slavným italským těstovinám s hedvábnou omáčkou z vajec a kousky šťavnaté slaniny si najde každý. Místo špaget klidně použijte jiné těstoviny, třeba linguine nebo penne, základem je nevysušit vejce a přidat notnou dávku parmazánu.
Suroviny
Postup
Do velkého hrnce nalijte 3,5 litru vody, přidejte lžíci soli a přiveďte ji k varu. Jakmile se voda začne vařit, vhoďte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu tak, aby zůstaly pevné na skus.
Pancettu nakrájejte najemno, oba druhy sýra nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete.
Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se z něj uvolnily silice. Zatímco se těstoviny vaří, rozpusťte ve velké pánvi máslo. Přidejte pancettu a stroužky česneku. Na středním ohni opékejte zhruba pět minut, až je pancetta křupavá. Česnek vyjměte a vyhoďte.
Pod pánví udržujte velmi mírný oheň. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, slijte je a trochu vody uschovejte. Těstoviny přendejte do pánve a přidejte lžíci vody, ve které se vařily.
K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev odstavte z ohně a přilijte k těstovinám vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte, aby se obalily vaječnou směsí. Ta díky teplu sálajícímu z těstovin zhoustne. Neměla by se ovšem začít srážet.
Podle potřeby přidejte ještě pár lžic vody z těstovin, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábná, nikoli vodnatá. Je-li třeba, dosolte.
Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.
TIP
- Pokud zůstanou porce na talíři chvíli stát a hedvábný lesk omáčky se začne ztrácet, zastříkněte těstoviny těsně před podáváním trochou vody z těstovin.
- Možná se vám bude zdát, že je těstovin málo, ale italským zvykem je vychutnat si je jako první chod, nikoli jako sytící hromadu krmiva. Místo špaget můžete použít baculatější bucatini, dělají to tak v Laziu.
Komentáře
Špagety carbonara podle tohoto receptu nemají chybu a jsou rychlým obědem nebo večeři, pokud jste v časové tísni. Do této covidove doby s home Office ideální.
Brávo! Klaplo to, a to jsem nemehlo :D
Příjemné vaření a opravdu perfektní výsledek. Jen mi náš Ital ve svém krámku do tohoto jídla místo pancetty doporučil guanciale romano.