Svou cestu k těstovinám s hedvábnou omáčkou a kousky šťavnaté slaniny si musíte projít sami. Rádi vám ale vyznačíme trasu. Začněte se spaghetti Carbonara.
Suroviny
Postup
Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny.
Vsypte do vařící vody lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).
Slaninu nakrájejte najemno, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete.
Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte na velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním ohni je smažte zhruba pět minut. Míchejte, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek už svoji dějinnou roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte.
Pod pánví udržujte velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Vůbec nevadí, že na nich ulpěla voda; jak bylo řečeno, přispívá k jemnosti omáčky.
K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejíp obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet.
Přidejte pár lžic husté tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vlahá, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.
Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.
Tip: Pokud zůstanou porce na talíři chvíli stát a hedvábný lesk omáčky se začne ztrácet, zastříkněte těstoviny těsně před podáváním trochou vody z těstovin.
Kolik a jaké
Možná se vám bude zdát, že je těstovin málo, ale italským zvykem je vychutnat si je jako první chod, nikoli jako sytící hromadu krmiva. Místo špaget můžete použít baculatější bucatini, dělají to tak v Laziu.
Komentáře
04.09.2007 17:09
Apetit 2/06
20.05.2008 09:55
Po návratu z Říma
12.10.2008 11:41
Vylepšení?
28.08.2009 15:01
BBC
04.02.2017 13:56
Příjemné vaření a opravdu
Příjemné vaření a opravdu perfektní výsledek. Jen mi náš Ital ve svém krámku do tohoto jídla místo pancetty doporučil guanciale romano.
29.03.2020 17:04
Brávo! Klaplo to, a to jsem
Brávo! Klaplo to, a to jsem nemehlo :D
23.11.2020 12:39
Špagety carbonara podle
Špagety carbonara podle tohoto receptu nemají chybu a jsou rychlým obědem nebo večeři, pokud jste v časové tísni. Do této covidove doby s home Office ideální.
12.11.2022 19:08
Jako základ asi ujde,…