Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (383)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2221 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 112 g
Tuky 144 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svou cestu k těstovinám s hedvábnou omáčkou a kousky šťavnaté slaniny si musíte projít sami. Rádi vám ale vyznačíme trasu.

Suroviny

pancetta 100 g
slanina nebo domácí uzený bůček
sýr pecorino 50 g
tvrdý ovčí sýr
parmazán 50 g
vejce 3 ks
velká
špagety 350 g
česnek 2 stroužky
oloupané
máslo 50 g
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení

1 Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájejte najemno, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete.

2 Vsypte do vařící vody lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).

3 Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte na velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním ohni je smažte zhruba pět minut. Míchejte, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek už svoji dějinnou roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte.

4 Pod pánví udržujte velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Vůbec nevadí, že na nich ulpěla voda; jak bylo řečeno, přispívá k jemnosti omáčky.

5 K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejíp obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidejte pár lžic husté tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vlahá, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.

6 Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte. Tip: Pokud zůstanou porce na talíři chvíli stát a hedvábný lesk omáčky se začne ztrácet, zastříkněte těstoviny těsně před podáváním trochou vody z těstovin.

Kolik a jaké
Možná se vám bude zdát, že je těstovin málo, ale italským zvykem je vychutnat si je jako první chod, nikoli jako sytící hromadu krmiva. Místo špaget můžete použít baculatější bucatini, dělají to tak v Laziu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.2/06, str.52

Anonym

Po návratu z víkendu v Římě jsme se pustili se synem do této jednoduché, ale výborné italské speciality. Přivezený pravý pecorino romano je jednou z těch důležitých surovin, které zajistí tu správnou chuť - moc jsme si pochutnali a do římské verze chyběl jen kousíček - no přece prostředí domácí trattorie s posezením na jarní ulici ...

Anonym

Teď jsem viděl v TV toto vařit Jamieho Olivera. Ještě na tu slaninu naházel mladé cukety (tak 20cm) nakrájené na čtvrtky podélně a pak našikmo. Připomínalo to penne (pravda, on dělal penne, ne špagety). Jinak stejné. A připadá mi, že ta zeleninka to nezkazí - naopak, je to barevnější. Na pohled i chuťově. V Itálii jsem nebyl, doma jsem to ještě nedělal. Ale v "italské" restauraci mnohokrát. Carbonara je dobrota! :)))

Daniela Mazalová

Kopírované recepty mě docela mrzí... chápu že je jich omezené množství a není z čeho brát donekonečna... ale i se stejnou fotografií? Když už, tak s přiznaným autorstvím, ne? http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1052/ultimate-spaghetti-carbonara

Milan Vyskočil

Příjemné vaření a opravdu perfektní výsledek. Jen mi náš Ital ve svém krámku do tohoto jídla místo pancetty doporučil guanciale romano.

Bohdanka Klimšová

Špagety carbonara podle tohoto receptu nemají chybu a jsou rychlým obědem nebo večeři, pokud jste v časové tísni. Do této covidove doby s home Office ideální.

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit