Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špagety Carbonara
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 439
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2221 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 112 g
Tuky 144 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svou cestu k těstovinám s hedvábnou omáčkou a kousky šťavnaté slaniny si musíte projít sami. Rádi vám ale vyznačíme trasu. Začněte se spaghetti Carbonara.

Suroviny

slanina nebo domácí uzený bůček
tvrdý ovčí sýr
vejce 3 ks
velká
špagety (těstoviny) 350 g
česnek 2 stroužky
oloupané
máslo 50 g
sůl
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení

Postup

1

Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. 

Vsypte do vařící vody lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní špagety. Povařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).

2

Slaninu nakrájejte najemno, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete.

3

Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte na velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním ohni je smažte zhruba pět minut. Míchejte, až je slanina zlatá a křupavá. Česnek už svoji dějinnou roli splnil, tak ho vylovte a vyhoďte.

4

Pod pánví udržujte velmi mírný plamen. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, pomocí kleští nebo dírkované naběračky je vyjměte a přihoďte na pánev. Vůbec nevadí, že na nich ulpěla voda; jak bylo řečeno, přispívá k jemnosti omáčky.

5

K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Kleštěmi nebo dlouhou vidličkou těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejíp obalily vaječnou směsí; ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet.

6

Přidejte pár lžic husté tekutiny, v níž se vařily těstoviny, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábně vlahá, nikoli vodnatá. Je-li třeba, trochu ji osolte.

7

Pomocí dlouhé vidličky stočte každému na talíř jakýsi špagetový drdůlek. Poprašte ho trochou zbylého sýra, čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte.

Tip: Pokud zůstanou porce na talíři chvíli stát a hedvábný lesk omáčky se začne ztrácet, zastříkněte těstoviny těsně před podáváním trochou vody z těstovin.

Kolik a jaké
Možná se vám bude zdát, že je těstovin málo, ale italským zvykem je vychutnat si je jako první chod, nikoli jako sytící hromadu krmiva. Místo špaget můžete použít baculatější bucatini, dělají to tak v Laziu.

 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

Recept se nachází v č.2/06, str.52
Po návratu z víkendu v Římě jsme se pustili se synem do této jednoduché, ale výborné italské speciality. Přivezený pravý pecorino romano je jednou z těch důležitých surovin, které zajistí tu správnou chuť - moc jsme si pochutnali a do římské verze chyběl jen kousíček - no přece prostředí domácí trattorie s posezením na jarní ulici ...
Teď jsem viděl v TV toto vařit Jamieho Olivera. Ještě na tu slaninu naházel mladé cukety (tak 20cm) nakrájené na čtvrtky podélně a pak našikmo. Připomínalo to penne (pravda, on dělal penne, ne špagety). Jinak stejné. A připadá mi, že ta zeleninka to nezkazí - naopak, je to barevnější. Na pohled i chuťově. V Itálii jsem nebyl, doma jsem to ještě nedělal. Ale v "italské" restauraci mnohokrát. Carbonara je dobrota! :)))
Daniela
Mazalová
Kopírované recepty mě docela mrzí... chápu že je jich omezené množství a není z čeho brát donekonečna... ale i se stejnou fotografií? Když už, tak s přiznaným autorstvím, ne? http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1052/ultimate-spaghetti-carbonara
Milan
Vyskočil

Příjemné vaření a opravdu perfektní výsledek. Jen mi náš Ital ve svém krámku do tohoto jídla místo pancetty doporučil guanciale romano.

Michal
Fabian

Brávo! Klaplo to, a to jsem nemehlo :D

Bohdanka
Klimšová

Špagety carbonara podle tohoto receptu nemají chybu a jsou rychlým obědem nebo večeři, pokud jste v časové tísni. Do této covidove doby s home Office ideální.

Jakub
Forejt
Jako základ asi ujde, dovolím si jen pár tipů a úprav pro fajnšmekry. Čerstvě namlít dost pepře, a trochu ho na sucho opéct v pánvi, aby se rozvoněl. Pancetta ujde, ale guanciale mnnohem lepší. Opékat ho zkraje pomalu, až bude průsvitné, tak přidat teplo, aby chytlo barvu a vyndat z pánve - tuk nechat. Těstoviny uvařit na 3/4 a dát je s nějakou tou škrobovou vodou v níž se vařili dovařit do pánve po guanciale. Voda se z většiny vyvaří, resp. vstřebá do špaget. Tuk a voda vytvoří spolu emulzi, o tom to celé je. U vajec lepší použít poměr vždy tak cca 3 žloutky + 1 bílek. A kápnout do nich trochu vody z těstovin, pomůže rozpustit sýr a směs krapet zředí, což pomůže při vmíchávání do těstovin. Jinak žádný česnek a už vůbec ne olej, kdyby někoho napadlo. Pak jen přidat pepř, vrátit guanciale a hotovo.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč