Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Podle množství ovoce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kousek zavařeného léta! Na podzim a v zimě je voňavý pečený čaj náš nejoblíbenější teplý nápoj. Je lepší než horká čokoláda. 

Další oblíbené horké nápoje: 

Suroviny

ovoce
podle chuti (lze i mražené) – jablka, pomeranče, mandarinky, rybíz, angrešt, rakytník, švestky, třešně, hrušky, višně, jahody, broskve, lesní ovoce...
nebo třtinový
koření
také podle chuti – skořice, hřebíček, badyán, kardamom, celý pepř

Postup

1

Libovolné ovoce podle vlastní chuti a koření vsypeme na pekáč, zasypeme krupicovým cukrem a pečeme v royehřáté troubě zhruba 30 minut na 200 stupňů. Průběžně kontrolujeme, aby se karamelizovaný cukr nespálil.

2

Ovoce počas pečení změkne, pustí šťávu a společně s cukrem vytvoří sladkou tekutou směs. Pozor na příliš dlouhé pečení a připálení!

3

Hotovou čajovou směs rozdělíme do skleniček, uyavřeme víčkem a zavaříme. Sterilizovanou čajovou směs necháme vychladnout. Po otevření uchováváme v lednici. 

Pečený čaj lze použít na přípravu horkých nápojů, ale také limonád a koktejlů. 

4

Skladujeme v chladu a tmě. Trvanlivost můžeme případně prodloužit tím, že před zavařením směs ve sklenici zakápnete rumem.

Foto: Unsplash

Autor: Sara87

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...