Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cuketová koprová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4/5 Počet hodnocení: 10
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2102 kcal
Bílkoviny 68 g
Sacharidy 104 g
Tuky 152 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koprovku máme od dětství zapsanou v chuťové paměti – bez ní jako by léto ani nebylo. V polévkové verzi tvoří základ cuketa: vydatné, a přitom lehké!

Suroviny

větší, na kostky
sůl
pepř barevný
čerstvě mletý
nahrubo
cuketa 700 g
oloupaná, na kostky
kopr 1 svazek
nasekaný
umeocet 2 PL
1–2 lžíce podle chuti
vejce 4 ks
pošírovaná (viz Něco navíc)

Postup

1

Do rendlíku dejte do osolené vody vařit brambory doměkka.

2

Na másle zpěňte cibuli, přidejte nakrájenou cuketu a společně opékejte – cibule ani cuketa by neměly zhnědnout.

3

Zalijte vodou z brambor a brambory dejte zatím stranou. Do hrnce dolijte další vodu tak, aby byla cuketa jen těsně ponořená, a přilijte kelímek smetany.

4

Vařte cca 10 minut do změknutí cukety, pak tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.

5

Vraťte do polévky kostky brambor a nechte je prohřát. Dochuťte umeoctem.

6

Polévku rozlijte do misek, do každé vložte pošírované vajíčko, posypte nasekaným koprem a pepřem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Na pošírovaná vejce vlijte do rendlíku vodu se lžící octa a dejte ji vařit. Vejce vyklepněte do malé mističky. Jakmile voda začne vřít, stáhněte teplotu tak, aby se ve vodě objevovaly jen sem tam bublinky. Lžící udělejte vír a pak do něj šetrně nechte sklouznout vejce. Mírně potřeste rendlíkem, aby se vejce odlepilo ode dna. Vařte 3–5 minut podle velikosti vejce, pak vyndejte děrovanou naběračkou. Nechte odkapat a vložte do polévky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...