Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Daňčí hřbet s perníkem a dýní
Daňčí hřbet s perníkem a dýní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Daňčí hřbet s perníkem a dýní

4/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2228 kcal
Bílkoviny 138 g
Sacharidy 120 g
Tuky 99 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Zvěřinu považuju za nejkvalitnější maso a daňčí hřbet je absolutní lahůdka. Ve spojení s dýní je pro mě ideální hřejivou chutí podzimu,“ popisuje svůj recept šéfkuchař Radek David.

Suroviny

daňčí hřbet bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý pepř
jalovec 4 kuličky
podrcené
slunečnicový olej 20 g
perník 4 PL
na strouhání
Na omáčku
+ na doslazení
vývar 150 ml
zvěřinový, silný nebo ještě lépe 150 g telecího demi glace
studené
sůl
Na pečenou dýni
dýně ½ ks
menší, bez slupky a semen
rostlinný olej
na potření
na posypání
Na dýňové pyré
zázvor (čerstvý) 10 g
oloupaný
dýně 400 g
hokkaido – oloupaná, nakrájená na kostky
sůl
vývar zeleninový 200 ml
nebo voda

Postup

1

Na omáčku rozpusťte v rendlíku cukr na karamel a zalijte jej červeným vínem – nelekejte se, pokud část cukru ztvrdne, vařením se zase rozpustí. Pomalu za občasného míchání svařte na celkový objem 50 ml. Přidejte demi glace nebo vývar, společně krátce provařte a nakonec zašlehejte do omáčky studené máslo. Podle chuti a kyselosti vína dosolte nebo přidejte cukr. Uchovejte v teple.

2

Polovinu malé dýně nakrájejte na klínky, potřete olejem, posypte cukrem a dejte do trouby na 160°C na 25 minut. Pak snižte teplotu v troubě na 100°C.

3

Zatímco se dýně peče, udělejte pyré. V rendlíku na másle zpěňte zázvor nakrájený nadrobno, přidejte cukr a nechte lehce zkaramelizovat. Pak přisypte dýni nakrájenou na kostky a krátce orestujte. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte do změknutí, tekutina by se měla skoro vyvařit, aby pyré bylo akorát husté. Rozmixujte a následně propasírujte přes jemný cedník. Dochuťte solí a udržujte v teple.

4

Hřbet osolte, opepřete a posypte jalovcem. Rozehřejte na žáruvzdorné pánvi trochu oleje a opečte rychle maso ze všech stran. Přidejte máslo. Přelévejte maso máslem a ještě chvilku opékejte. Pak vložte pánev do trouby vyhřáté na 100°C, aby se maso dopeklo. Teplota ve středu hřbetu by měla být 50–60 °C podle toho, jak máte rádi maso propečené. Orientační doba pečení je 8–10 minut, nejspolehlivější je použít teploměr. Nakonec opečený hřbet obalte v nastrouhaném perníku. Nechte 10 minut v teple odpočinout. Před podáváním krájejte na plátky silné 1 cm.

5

Servírujte hřbet s dýňovým pyré, klínky pečené dýně a omáčkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...