Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapr na Štědrý večer. Vyzkoušejte 12 tradičních i nových receptů: V citronové strouhance i v pivní omáčce

Kapr na Štědrý večer. Vyzkoušejte 12 tradičních i nových receptů: V citronové strouhance i v pivní omáčce
ZDROJ: Apetit

Také si nedovedete představit Vánoce bez kapra? Vychutnat si ho můžete nejen na Štědrý večer. Dopřejte si skvěle připravené a ochucené kapří maso i v období adventu a pusťte se do některého z našich osvědčených receptů!

Kapr (ne)tradičně

Kapr nebyl vždy tradičním vánočním pokrmem. Na štědrovečerní tabuli se dostal až v 19. století, nejprve však jen pro bohatší měšťany, kteří si mohli tehdy drahé kapří maso dovolit. Hospodyňky nesmažily kapra v trojobalu, jak jsme zvyklí dnes, ale připravovaly ho nejčastěji na dva různé způsoby:

  • Kapr na modro. Kapří filety připravené v silném zeleninovém vývaru z kořenové zeleniny a cibule, s divokým kořením, solí a octem.
  • Kapr na černo. Bohatá tmavá omáčka, která kapra doprovází, sestává z mnoha ingrediencí. Mezi ně patří kořenová zelenina, cibule, ořechy, mandle a strouhaný perník. "Černou" barvu dodávají omáčce povidla a sušené ovoce.

Kapr v trojobalu

Za první republiky už bylo kapří maso dostupnější, a tak se na štědrovečerní tabuli objevovalo častěji. Spolu s proslavením vídeňského řízku a metody smažení v trojobalu se i kapr začal připravovat tímto novým a rychlejším způsobem. Pokud jste si kapra obalovaného v mouce, vejcích a strouhance oblíbili i vy, nenechte si ujít náš recept!

  • Přijde vám kapr v trojobalu příliš fádní? Přidejte do strouhanky oblíbené bylinky a dodejte rybě další chutě.

Kapr na přírodno

Kvalitní kapří maso nepotřebuje mnoho, abyste si na něm pochutnali. Filety poprašte kmínem a červenou paprikou, položte do pekáče vyloženého pokrájenou cibulí a dejte péct. Společně s vařenými bramborami připravíte chutný oběd raz dva.

  • Přírodního kapra můžete vylepšit i potřením filetů nebo podkov utřeným česnekem.

Kapr na hořčici

Věděli jste, že kapr si skvěle rozumí s hořčicí? My pro vás máme dva tipy, jak tyto dvě ingredience spojit a vytvořit tak nezapomenutelný chuťový požitek.

  • Přidejte k trojobalu hořčici. Jak? Nahraďte hořčicí rozšlehaná vajíčka. Hořčice dodá rybě správný říz a díky své konzistenci zastane stejnou funkci jako vajíčka. Strouhanka se na ní pěkně přilepí. 
  • Připravte kapra na hořčici. Chcete kapra připravit nově, neotřele? Pak pro vás máme recept na kapří filety, které se nejprve v hořčici marinují, poté se opečou na oleji a na závěr jsou přelity lahodnou hořčičnou omáčkou zjemněnou smetanou. 

Kapr jako pečenáč

Kapra můžete naložit podobně jako utopence. Kapří podkovy je nejprve potřeba opéct na olivovém oleji, následně přemístit do zavařovací sklenice a zalít sladkokyselým lákem.

  • Během adventu nebo o svátcích přijde studený marinovaný kapr vhod jako chuťovka k pivu či vínu.

Kapří polévka

Jak jsme již zmínili, kapr dřív nebyl běžnou surovinou hospodyněk. Ani kapří polévka nebyla obvyklým štědrovečerním chodem. Dnes už si mnoho z nás Vánoce bez rybí polévky nedovede představit.

Na to, jak připravit lahodnou kapří polévku, existuje nespočet receptů. Vychutnat si můžete nejen tradiční vývar, ale také například kapří krém nebo italskou kapří polévku s rajčaty.

Kapří škvarky, kapří hranolky

Oblíbeným pokrmem z kapra se staly kapří hranolky, známé také jako kapří škvarky. Ty připravovali už naše babičky a dědečkové z tenoučkých plátků kapřího masa obalovaných v kořeněné mouce. Kapří plátky se smaží na sádle, které jim dodává další chuť. 

Zdroj: Apetit