Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Langoš LIP
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Na cca 10 menších langošů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2189 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 340 g
Tuky 44 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Langoš přesně zapadá do trendu comfort food, tedy jídla, které potěší, vzbuzuje emoce a vyvolává vzpomínky. Tentokrát jsme se tuto absolutní smaženou klasiku rozhodli podávat moderně – se zakysanou smetanou, brynzou a bylinkami. Pokud vás ovšem srdce (a chuťové buňky) tahnou k retru, zvolte kvalitní kečup, řízný česnek a roztékající se sýr!

Suroviny

mléko 200 ml
vlažné
droždí čerstvé ½ kostky
1 kelímek
sůl 1 špetka
kmín 1 špetka
slunečnicový olej
na smažení + na potírání
K podávání
pažitka
nebo jiné bylinky, výhonky nebo mikrozelenina

Postup

1

Do mísy nalijte mléko, přidejte droždí a cukr, promíchejte a nechte 5 minut vzejít kvásek. Poté přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto – mělo by být řidší, ale ne příliš, aby drželo pohromadě.

2

Mísu vymažte olejem, potřete i těsto, aby neoschlo, vložte ho do mísy, zakryjte utěrkou
a nechte cca 45 minut kynout na dvojnásobný objem.

3

V pánvi rozehřejte olej na cca 150°C. Ruce a pracovní plochu si dobře potřete olejem a z těsta odtrhávejte porce. Na pracovní ploše tahavými pohyby tvarujte langoše – ideální je tenký střed a silnější okraje. Langoše pokládejte do rozpáleného oleje, opatrně hýbejte pánvičkou a po necelé minutě langoš otočte a smažte další minutu. Nechte okapat na papírovém ubrousku. Podávejte potřené zakysanou smetanou, bohatě posypané brynzou a ozdobené bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...