Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohový koláč s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 145
Do dvou hodin Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4219 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 265 g
Tuky 248 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V redakci se rozhořela diskuse, jak sladký by tvarohový koláč s mákem měl být. Někdo by doslazoval, někdo naopak ocenil nepřeslazenou chuť základního receptu. Ochutnejte náplň před nalitím do formy a upravte množství cukru podle sebe. Tento makový koláč s tvarohem jsme si zamilovali.

Suroviny

máslo 100 g
nakrájené na kostičky + na vymazání formy
mandle 100 g
mleté
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vejce 1 ks
Na náplň
tučný
vejce 2 ks
velká
vanilkový extrakt 1 ČL
mák celý 150 g
strouhaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C.

2

Všechny přísady na těsto kromě vejce dejte do robotu a několika pulzy připravte něco jako drobenku. (Jde to samozřejmě i ručně.)

3

Přidejte vejce a zpracujte na hladké těsto.

4

Dejte chladit na hodinu do lednice.

5

Dortovou formu o průměru 23–24 cm lehce vymastěte a vyložte těstem včetně okrajů.

6

Pečte zhruba 25 minut.

7

Utřete tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou (případně doslaďte podle chuti).

8

Nakonec vmíchejte mák. Předpečený korpus vyjměte z trouby a naplňte připraveným tvarohem.

9

Vraťte do trouby a pečte ještě asi 50 minut, až náplň zpevní a těsto bude krásně zlaté.

10

Koláč vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Komentáře

16.01.2018 23:45

Nevím, co jsem udělala špatně, ale těsto mi nedrželo na stěnách formy. Nevíte?

17.01.2018 11:44

Dobrý den, paní Machková,
vaše nesnáze s těstem nás opravdu mrzí :-(. Důležité je těsto vypracovat co nejrychleji a "nepřepracovat ho". Zkrátka ho ihned poté, co se spojí, uložit do lednice. Taky mohlo být při vložení do trouby příliš teplé. Osvědčeným trikem při pečení koláčů z křehkého těsta je vyložit formu těstem a tu pak uložit na 30 minut do mrazáku a teprve poté péct. Zkrátka je dobré udržet těsto chladné a pracovat s ním svižně.

Držíme palce, aby se druhý pokus vydařil na výbornou,
redakce Apetitu

30.09.2019 09:28

Koláč jsem dělala poprvé, dle Vaší rady jsem dala formu s těstem do mrazáku, ale ze stěn steklo. Na zpracování používám robota, netrávím tedy s těstem moc času. Celé bylo ale dost mastné, příště zkusím dát méně másla.

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...