Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zavařování: houby a zelenina nakyselo

Tradiční české chuťovky – houby, okurky, květák a plněné paprikové lusky – vám v zimě připomenou teplejší roční období. Tedy pokud je nesníte dřív…

HOUBY & ZELENINA

  • Houby zavařujte pouze čerstvé, do čtyřiadvaceti hodin po nasbírání. Červivé houby a pomačkané bez milosti vyřaďte.
  • Ochucení nálevů můžete obměňovat, zachovávejte však přitom poměr vody a octa.
  • Sterilovat můžete v zavařovacím hrnci s teploměrem, v troubě na plechu s trochou vody, a dokonce i v některých myčkách na nádobí.
  • Pokud se vám některá víčka při sterilování nechytí, můžete sklenici uzavřít novým víčkem a sterilovat znovu.

ZAVAŘOVACÍ VÝBAVA

  • Na zavařování se vám budou hodit: menší a větší zavařovací patentní sklenice, patentní víčka, nerezová zavařovací hlavice, zavařovací teploměr, gumičky, plastový trychtýřek, kleště dřevěné na okurky. Koupíte je v prodejnách domácích potřeb. 
  • Sklenice, stejně jako víčka, nemusejí být nutně nové, jen dokonale čisté. Pokud nemáte vyhovující víčka ke šroubovacím sklenicím, jsou nyní rovněž k dostání v prodejnách domácích potřeb.

TIPY & TRIKY

  • Sklenice se snažte zeleninou nebo houbami co nejvíc napěchovat. Buďte však přitom opatrní, abyste je příliš nepomačkali. Při zalévání lákem dbejte na to, aby ve sklenici nezůstaly vzduchové kapsy.
  • Trvanlivost nakládané zeleniny a hub se po otevření sklenice značně zkracuje – otevřené sklenice patří vždy do chladničky. Velikost sklenic proto volte při sterilování také podle toho, kolik obsahu nejspíš spotřebujete najednou. Čím méně je předpokládaných strávníků, tím menší zvolte sklenice.

Přidat komentář