Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Italská cuketová polévka

26 364 zhlédnutí
Average: 3.9 (20 hlasování)

Pokud bychom měli vybrat jeden cuketový recept, který se za poslední roky stal naprostou legendou, byla by to právě tato polévka. Jemný krém, který zvládnete připravit doslova za pár minut, milují děti i dospělí! Věříme, že až ochutnáte, budete ji stejně jako my vařit každé léto hned několikrát.
 

Italská cuketová polévka

Ingredience:

  • 60 ml panenského olivového oleje
  • 1 lžíce nadrobno nasekaného česneku
  • hrst bazalkových lístků, nasekaných
  • mořská sůl a mletý bílý pepř
  • 1 kg cuket (nejlépe středních), rozkrojených podélně na čtvrtky a pak na 1cm plátky
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 60 ml smetany na vaření
  • hrst hladkolisté petrželky, nasekané
  • 50 g strouhaného parmazánu + hobliny k podávání
     

K PODÁVÁNÍ

  • opečené krajíčky chleba
  • čerstvě mletý barevný pepř
  • lístky bazalky
     

Postup:

1 Na středním plameni rozehřejte v pánvi olivový olej. Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou. Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.

2 Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti. Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem. Zvlášť podávejte opečený chléb.

 

NĚCO NAVÍC:

Pokud chcete připravit vegetariánskou variantu polévky, zaměňte parmazán za alternativu vhodnou pro vegetariány (např. Gran Moravia).

Komentáře

Obrazek uzivatele
Jaký je pro vegetariány rozdíl mezi parmazánem a Gran Moravií?
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
k přípravě některých sýrů se používá syřidlo živočišného původu. Pochází z telecích žaludků, a proto není vhodné pro vegetariány. Klasický parmazán je připravován právě tímto způsobem. Existují i syřidla mikrobiálního původu, která pro vegetariány nepředstavují etický problém a právě ta jsou použita právě při přípravě sýra Gran Moravia (a určitě i jiných).

Přidat komentář