Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Lahodná krémová polévka z pečeného celeru

Krémové polévky jsou velmi oblíbené, při jejich přípravě se meze nekladou. Připravovat je lze podle sezony – na jaře špenátovou nebo chřestovou, v létě cuketovou, na podzim jede klasika dýňová. Ale zkoušeli jste už krémovou polévku z celeru se sladkou paprikou? My jsme z ní doslova nadšení! Uvidíte, že dostane i vás a vaše strávníky ohromíte.
2. 11. 2017

PŘÍPRAVA 40 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ SNADNÉ ■ VEGAN ■ BEZ LEPKU 

Ingredience:

  • 1 středně velký celer
  • 1 rostlinná smetana Provamel (250 ml)
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 kostka kvalitního zeleninového bujonu (například Würzl)
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 větší cibule
  • 2 brambory
  • 1 malý pórek
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžíce lahůdkového droždí na dochucení (nemusí být)
  • hrst petrželky a krutonky k podávání

 

Postup:

1 Celer oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Smíchejte s polovinou oleje, paprikou a solí a dejte péct na 20 minut při 170 °C.

2 Cibuli nakrájejte na kostky a nechte na oleji zesklovatět.

3 Přidejte oloupané a nakrájené brambory, nakrájený pórek a zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Osolte a přidejte bujon. Vařte, dokud brambory nezměknou.

4 K zeleninovému základu přidejte upečený celer, krátce společně povařte a rozmixujte do hladkého krému.

5 Přidejte smetanu a prohřejte. Můžete dochutit lahůdkovým droždím, dosolit, případně naředit.

6 Podávejte s nasekanou petrželkou a krutonky. Místo krutonků můžete použít lehce opražená semínka dýně nebo slunečnice.

 

Aby krémová polévka byla opravdu krémová, přidávejte do ní smetanu. Skvěle se hodí sójová smetana v biokvalitě od Provamelu, která má spoustu výhod. Při vaření se s ní výborně pracuje, je nádherně krémová a poměrně hustá. Její chuť je neutrální, je univerzálně použitelná při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Můžete nejen přidat do polévky, ale také použít do zapékaných pokrmů, na přípravu kaší, zjemnění omáček. Nestane se, že by se vám srazila. Určitě také oceníte, že se nemusí skladovat v lednici, je fajn ji mít stále ve spíži. A má perfektní uzávěr, což se také hodí, pokud ji nespotřebujete najednou celou. Je bezlepková a neobsahuje žádný cholesterol.

Rostlinné alternativy smetany jsou stále oblíbenější. Při výběru alternativy smetany se vyplatí všímat si složení a původu surovin, ze kterých se vyrábí. Zejména u sójových produktů je nejlepší volba sáhnout po produktech v biokvalitě, kde máte jistotu, že surovina nebyla geneticky modifikována. Zákaz GMO patří k hlavním principům ekologického zemědělství. Provamel na výrobu používá sójové boby jen od konkrétních pěstitelů, garantuje jim výkup plodin a také podporu v případě neúrody. Více o bio na countrylife.cz.

reklama

Přidat komentář