Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tři kilometry chutí a vůní: užijte si 7. Karlovský gastrofestival!

AD
pouliční prodej - jarmak
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Svátek všech labužníků a milovníků (nejen) valašské kuchyně a regionálních produktů: to je Karlovský gastrofestival. Jedinečnou gastronomickou událost můžete navštívit 2. až 4. října ve Velkých Karlovicích v Beskydech. Vstup na festival je zdarma pro všechny.

Zažijte ochutnávky (nejen) valašských specialit v místních hospůdkách a restauracích, ale také třeba mezinárodní farmářský trh, soutěže o nejlepší frgál a klobásu a další doprovodné programy včetně tradičních galavečeří pro náročné gurmány. 

Při nich ve Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou. Letos se pořadatelům podařilo k účasti získat Pavla Pospíšila, prvního Čecha, který se stal držitelem tohoto prestižního ocenění. „Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají možnost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat stovky kilometrů daleko. V minulosti již u nás hostovali michelinští šéfkuchaři z Itálie, Maďarska a postupně také oba držitelé michelinské hvězdy v České republice Oldřich Sahajdák a Roman Paulus. Letos uzavřeme český ‚trojlístek‘ díky Pavlu Pospíšilovi, který získal hvězdičku v Německu, kde trvale žije.

Gastrofestivalů a podobných akcí se účastní výjimečně, o to větší radost máme, že přijal naše pozvání. Jako host Spa hotelu Lanterna připraví sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd. Galavečeře byla prakticky hned vyprodaná. Na Michelinský oběd a další galavečeře zbývají poslední místa,“ láká Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň i Resortu Valachy Velké Karlovice, který je hlavním pořadatelem.

servírování

Karlovský gastrofestival se během uplynulých šesti let zařadil mezi největší gastro akce svého druhu v ČR, jen loni jej navštívilo na 30 tisíc lidí. Vstup je zdarma a vedle programu je pro návštěvníky atraktivní i místo konání – uprostřed přírody CHKO Beskydy, v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovicích u hranice se Slovenskem. 

Ochutnávku specialit kuchařů místních restaurací tak můžete spojit s procházkou valašskou krajinou. Gastro zastávky jsou rozeseté v údolí Léskové ve vzdálenosti do 3,5 km. Můžete se mezi nimi procházet po cyklostezce Bečva nebo se svézt turistickým vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

projížďka v kočáru

Kromě nabídky specialit místních kuchařů a hostů (na jedné z gastro zastávek bude například vařit šéfkuchař Jan Punčochář z Grand Cru) se můžete těšit i na mezinárodní farmářský trh s šesti desítkami stánků s produkty z ČR, Slovenska nebo Maďarska.

Vrcholem tradičně bývá soutěž o nejlepší valašský frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek. Nenechejte si ujít ani frgálovou manufakturu, kde si můžete pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako suvenýr s sebou domů. A nechybí ani zábava pro děti.

pečení koláčů

Více na www.karlovskygastrofestival.cz 

svátek jídla na valašsku

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč