Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládová babka

S čokoládou nikdy nešlápnete vedle... Nadýchané těsto, hříšná čokoláda a překvapení v podobě sušenek - dezert snů!

Vydání: 2016/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 babku
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí
PT45M
Pečení 0:45
Koláč

Ingredience

    1/2 dávky základního těsta

    NA NÁPLŇ

    • 125g mléčné čokolády, nasekané nadrobno
    • 50g tmavé čokolády, nasekané nadrobno
    • 85g másla, nasekaného + na vymazání
    • 3/4 hrnku najemno rozmixovaných čokoládových sušenek (např. koka)
    • 1,5 lžíce tekutého medu

    NA POLEVU

    • 175g tmavé čokolády, nasekané
    • 50g mléčné čokolády, nasekané 
    • 85g másla, nasekaného
    • 1 lžíce kukuřičného nebo zlatého sirupu (jako Golden syrup prodává např. Tesco)

Příprava jídla

1 Na náplň nad horkou vodní lázní rozpusťte obě čokolády s máslem. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu a pak vmíchejte sušenky a med.

Vymažte máslem chlebíčkovou formu o rozměrech 10x23cm a vyložte ji pečicím papírem, přičemž ho nechte 5cm po dlouhých stranách přečnívat. Těsto rozválejte na čtverec o hraně 40cm. Z náplně si odložte 1/4 hrnku, zbytkem potřete plát těsta, ale nechte 1cm volný okraj. Od strany blíže k vám těsně sviňte na roládu. Ostrým nožem každou roládu přeřízněte uprostřed napůl. Získáte tím dvě rolády dlouhé zhruba 20cm. Špachtlí potřete jednu z nich zbylou náplní i zvenku (jen vršek a boky). Na potřenou roládu položte křížem nepotřenou. Na každé straně jednou dvakrát přehoďte konce, abyste získali cop ve tvaru spirály. Cop vložte do připravené formy. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.

3 Troubu předehřejte na 190°C. Pečte 45 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout a pak za přečnívající okraje papíru zdvihněte z formy a nechte úplně vychladnout na mřížce. Papír odstraňte.

Na polevu nad horkou vodní lázní rozpusťte obě čokolády s máslem. Vmíchejte sirup a polevou potřete vychladlou babku. Počkejte, než poleva ztuhne. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní recept na těsto na babky

Meruňkovo-marcipánová babka

Rozinkovo-ořechová babka

3x babka

Přidat komentář