Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Čokoládové lanýže

Až zjistíte, jak snadno se dají připravit, a až je ochutnáte, už si nebudete čokoládové bonbony nikdy kupovat! „U těch domácích totiž vždycky víte, jaké suroviny obsahují, a navíc je můžete libovolně dochucovat,“ říká Dana Obermajerová.

Vydání: 2016/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na asi 40 lanýžů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT40M
Příprava 0:40
Cukroví

Ingredience

    NA GANACHE

    • 70g smetany ke šlehání 33%
    • 100g másla
    • 40g třtinového cukru
    • 200g kvalitní tmavé čokolády, my doporučujeme např. čokoládu na vaření Vivani
    • 2 lžíce domácího vaječného nebo jiného oblíbeného likéru

    NA OBALENÍ A DOKONČENÍ

    • cca 1/2 hrnku kakaa holandského typu
    • cca 1/2 hrnku nasekaných oříšků a mandlí (klidně různé druhy podle chuti)
    • cca 1/2 hrnku strouhaného kokosu
    • vločková mořská sůl (nemusí být) 

Příprava jídla

PŘÍPRAVA ganache a tvarování lanýžů

1 Čokoládu nasekejte nadrobno a dejte do misky. V rendlíku zahřejte smetanu s máslem a cukrem, a když se cukr rozpustí, směs vlijte na čokoládu.

2 Míchejte do rozpuštění a dohladka. Do směsi zapracujte likér a vzniklou ganache vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem (lesklou stranou nahoru).

3 Hmotu rozetřete stěrkou a překryjte potravinářskou fólií. Přitiskněte ji zleh- ka na čokoládu a nechte ztuhnout zhruba 4 hodiny nebo přes noc v chladu.

4 Ze ztuhlé čokoládové ganache vykrajujte jednou nebo dvěma lžícemi hrudky a klaďte je na plech či tác vyložený pečicím papírem.

5 Postupně zpracujte všechnu čokoládovou hmotu a potom dejte tác s hrudkami opět na cca 15 minut chladit. Lanýže se vám budou lépe tvarovat a potom i obalovat.

6 Špičkami prstů rychle formujte kuličky a ihned je obalujte v připravených posypkách, viz níže. Lanýže odkládejte v jedné vrstvě na pečicí papír nebo rovnou do malých papírových košíčků. Uchovávejte je zakryté a v chladu.

 

OBALOVÁNÍ lanýžů

1 Ořechy či mandle nasekejte a nasucho krátce opražte v pánvi či v troubě na plechu. Před obalováním je nechte zchladnout.

2 Kakao prosejte přes jemné sítko do misky a obalujte v něm lanýže. Do kakaa můžete přidat koření, viz text na předchozí dvoustraně.

3 Nastrouhaný kokos opražte nasucho na pánvi dorůžova a nechte zchladnout. Pak ho nasypte do misky a obalujte v něm lanýže.

4 Vyloupané nesolené pistácie nasekejte nahrubo a obalte v nich lanýže. Můžete přidat i vločky mořské soli, chcete-li. 

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář