Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí kari rendang

Kari vonící kokosovým mlékem a citronovou trávou stojí za každou minutu čekání! 

Vydání: 2016/3
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení 3:00
Omáčka Asijská

Ingredience

    • 1 lžíce arašídového či slunečnicového oleje
    • 1,5kg hovězího hrudí (libová část), kližky nebo plece, přepůlené
    • vločková sůl
    • 375ml domácí kari pasty rendang (kupované dejte méně, cca 4-6 lžic)
    • 800ml kokosového mléka
    • 2 lžíce rybí omáčky
    • 6 listů kaffirové limety
    • 1 stonek citronové trávy, naklepaný paličkou
    • 60ml limetové šťávy

    NA KOKOSOVÝ SAMBAL

    • 2 lžíce rybí omáčky
    • 1 lžíce limetové šťávy
    • 1 lžíce nadrobno nasekaného tmavého palmového cukru
    • 150g čerstvého strouhaného kokosu (lze použít i sušený) 
    • 1 hrnek koriandrových lístků
    • 3 chilli papričky, nahrubo
    • dušená rýže a/nebo indický chléb naan k podávání 

Příprava jídla

1 Nejdřív v malém robotu se sekacím nástavcem nahrubo rozmixujte všechny přísady na sambal a odložte.

2 Troubu předehřejte na 180°C. V kastrolu se silným dnem rozpalte olej. Maso osolte a opékejte 4–5 minut ze všech stran, až bude dohněda. Vyjměte a odložte.

3 Do uvolněného kastrolu dejte kari pastu a restujte 1–2 minuty, aby se rozvoněla. Přilijte kokosové mléko, 1,5 hrnku (375ml) vody a rybí omáčku, přidejte listy kaffirové limety a citronovou trávu a přiveďte k varu. Vraťte maso, přiklopte a pečte 2 hodiny. Odklopte, obraťte a pečte další hodinu, až je maso měkké a omáčka zhoustne. Vmíchejte limetovou šťávu a podávejte s kokosovým sambalem, dušenou rýží a/nebo indickým chlebem naan. 

 

DOMÁCÍ KARI PASTA RENDANG

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA 1 SKLENIČKU (CCA 375ml) ■ VELMI SNADNÉ

V malé pánvičce na středním plameni krátce opražte 2 lžíce semen koriandru, 1/4 lžičky kuliček bílého pepře a 40g strouhaného kokosu 2–3 minuty, až se rozvoní. Dejte do robotu a rozmělněte. Pak přidejte 4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo, 6cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený nahrubo, 4 listy kaffirové limety, 2 šalotky, oloupané a nakrájené nahrubo, 3 čerstvé červené chilli papričky, 1/2 lžičky mořské soli, 1 lžíci palmového cukru, 2 lžíce arašídového oleje, 1 stonek citronové trávy, jen bílou část nakrájenou nahrubo, a rozmixujte na hladkou pastu. V uzavřené nádobě vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze ji i zamrazit, nejlépe už nadávkovanou v tvořítku na led.

NĚCO NAVÍC

Pokud máte, můžete přidat i 2cm kousek kořene kurkumy (www.safro.bio) a 4cm kousek galgánu (galangal, např. www. asiafood.cz). Oba kořeny (oddenky) mají také v asijské tržnici Sapa nebo v Makru. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lososové kari ze Šrí Lanky

Bramborové kari

Zelené kari s pečeným kuřetem

Kari s vepřovo-krevetovými masovými kuličkami

Podlehněte kouzlu asijského kari!

reklama

Přidat komentář