Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koprovka s pošírovaným vejcem

„Koprovka je naše nejoblíbenější bezmasé jídlo. Mouky dávám do jíšky málo, protože nemám ráda husté omáčky. Koprovka je tak nejen lepší, ale i líp stravitelná,“ radí Jana Křivánková, žena Dalibora Křivánka. 

Vydání: 2016/4
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Vaření 0:30
Omáčka

Ingredience

    • 1 větší svazek kopru
    • 2 lžíce másla
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1,5 lžíce hladké mouky
    • 300ml smetany ke šlehání 33%
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • ocet a cukr na dochucení + ocet na vejce
    • 4 vejce
    • vařené brambory k podávání 

Příprava jídla

1 Z kopru oberte lístky, ale stonky si ponechte. Lístky a stonky nakrájejte nadrobno. Na másle opékejte cibuli a stonky kopru asi 5 minut, až cibule změkne.

2 Zaprašte moukou a míchejte asi 1–2 minuty, až jíška začne pěnit a zesvětlá. Zalijte asi 0,5 litrem studené vody, rozšlehejte metličkou a vařte za občasného míchání 15 minut nebo do zhoustnutí. Zjemněte smetanou (dávám ji vždy dřív než ocet, aby se nesrazila) a vařte ještě minutu. Osolte, opepřete a dochuťte octem a cukrem podle toho, jak to máte rádi. Vařte ještě asi 5 minut a nakonec vmíchejte nasekané koprové lístky. Ihned vypněte, aby kopr zůstal zelený.

3 Na pošírovaná vejce dejte do hrnce cca 2 litry vody, 4 lžíce octa, osolte a přiveďte zprudka k varu. Rychle zamíchejte vodu vařečkou a vytvořte tak vír. Do jeho středu opatrně vyklepněte jedno vejce. (Nepouštějte ho do vody z výšky, aby se nerozlil žloutek.) Ztlumte a vařte 3 minuty – bílek by se měl zatáhnout a zpevnit kolem ještě tekutého žloutku. Opatrně vejce vyjměte děrovanou naběračkou a postup zopakujte se zbývajícími vejci.

Podávejte s připravenou omáčkou a vařenými bramborami. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slávky po italsku

Kapustové karbanátky s jablečnou kaší

Dýňová caponata & pečená kuřecí prsa

Buchtičky se šodó

Přidat komentář