Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Krémová kuřecí polévka

Drsnější tuřín má podobné využití jako brambory. Vodnice je fajnovější dáma. Tento pár by si u nás zasloužil víc pozornosti. Zkuste třeba tuhle hebkou, hustou a vydatnou polévku.

Vydání: 2015/11
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 8-10 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H30M
Vaření 1:30
Polévka

Ingredience

    • 1 kuře (cca 1,75kg)
    • 1 velká cibule, 1/2 v celku, 1/2 na kostičky
    • 2 mrkve, 1 podélně rozpůlená, 1 nakrájená na 1,5cm kostky
    • 4 snítky petrželky (může být i kudrnka) + na ozdobení
    • 8 kuliček pepře
    • 2 kuličky nového koření
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 30g másla
    • 1 vodnice, nakrájená na 1,5cm kostky
    • 150g tuřínu nebo pastináku, nakrájeného na 1,5cm kostky
    • 2 střední brambory (varný typ C), oloupané a na kostičky
    • 150ml smetany ke šlehání
    • krutony z bagety k podávání

     

Příprava jídla

1 Kuře položte prsíčky dolů do polévkového hrnce, zalijte 2,5 litry vody, aby bylo ponořené. Přidejte cibuli v celku, rozpůlenou mrkev, petrželku, pepř a nové koření, osolte cca 2,5 lžičkami soli. Přiveďte k varu, s napůl přiklopenou poklicí. Zmírněte oheň a zvolna vařte cca 1 hodinu, aby maso změklo a dalo se snadno obrat od kostí. Vyjměte kuře a nechte zchladnout. Vývar přeceďte do čistého hrnce a znovu přiveďte k varu a zhruba 20 minut vařte, aby se trochu zkoncentroval. Z kuřete oberte čisté maso a natrhejte ho na kousky.

2 V umytém hrnci na středním ohni rozehřejte máslo a opékejte nakrájenou mrkev a cibuli, aby cibule změkla, asi 5 minut. Zalijte horkým vývarem a přiveďte k varu. Vsypte vodnici, tuřín či pastinák a brambory. Zmírněte oheň a vařte, až zelenina a brambory změknou, asi 10 minut. Přidejte třetinu masa, rozmixujte podle libosti, pak vmíchejte smetanu a minutu prohřívejte. 

3 Opepřete a podávejte s petrželkou a prohřátým masem a krutony.

NĚCO NAVÍC

Polévku můžete ozdobit kostičkami zeleniny. V tom případě vařte větší kousek vodnice, tuřínu, mrkve a brambory v celku a před mixováním vylovte a nakrájejte. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dušená zvěřina se zeleninou

Dýňová polévka s cizrnou

Kachní prsa s omáčkou z portského & celerová kaše

Celerový gratin

Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy

6x podzimní zelenina

50 polévek na zahřátí

Přidat komentář