Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Meruňkovo-marcipánová babka

Zatímco čokoláda a ořechy s rozinkami jsou sázka na jistotu, meruňky a marcipán jsou trochu divoká karta. Z talíře ovšem tahle oranžová kráska zmizela překvapivě jako první!

Vydání: 2016/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Na 1 babku
Doba přípravy: Do hodiny
+ chladnutí
PT45M
Pečení 0:45
Koláč

Ingredience

    NA NÁPLŇ

    • 2 hrnky na kostičky nakrájených sušených meruněk, propláchnutých
    • 55g krupicového cukru
    • 3 lžíce másla, změklého + na vymazání
    • špetka soli
    • 50g marcipánu, nakrájeného na kostičky
    • 1/4 hrnku mandlových lupínků

    NA POLEVU

    • 60g másla
    • 3 lžíce plnotučného mléka
    • špetka soli
    • 85g moučkového cukru
    • 1 lžíce mandlových lupínků 

Příprava jídla

1 Na náplň si odložte 1/2 hrnku nakrájených meruněk (budou sloužit k posypání). Zbytek namočte na 10 minut do teplé vody a pak sceďte. Rozmixujte je v robotu spolu s cukrem, máslem a špetkou soli na hrubou pastu.

2 Vymažte máslem chlebíčkovou formu o rozměrech 10x23cm a vyložte ji pečicím papírem, přičemž ho nechte 5cm po dlouhých stranách přečnívat. Těsto rozválejte na čtverec o hraně 40cm. Z rozmixované náplně si odložte 1/4 hrnku, zbytkem potřete plát těsta, přičemž nechte 1cm volný okraj. Posypte odloženými kostičkami meruněk, marcipánu a mandlovými lupínky. Sviňte na roládu.

3 Ostrým nožem roládu přeřízněte uprostřed napůl. Získáte tím 2 rolády dlouhé zhruba 20cm. Špachtlí potřete 1 z nich zbylou rozmixovanou náplní i zvenku (jen vršek a boky). Na potřenou roládu položte křížem nepotřenou. Na každé straně jednou dvakrát přehoďte konce, abyste získali cop ve tvaru spirály. Cop vložte do připravené formy. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě zhruba 2 hodiny kynout, až zdvojnásobí objem.

4 Troubu předehřejte na 190°C. Pečte babku 45 minut dozlatova. Nechte trochu zchladnout a pak za přečnívající okraje papíru zdvih- něte z formy a nechte chladnout na mřížce. Papír odstraňte.

5 Na polevu v rendlíku rozpusťte máslo v mléce. Prošlehejte se zbývajícími přísadami kromě mandlí, horkou babku potřete a posypte mandlemi. Po 30 minutách chladnutí by měla poleva ztuhnout. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní recept na těsto na babky

Čokoládová babka

Rozinkovo-ořechová babka

3x babka

Přidat komentář