Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tousty s kořeněným lilkem

Lilek je velmi variabilní, u nás pořád ještě tak trochu opomíjená zelenina, která dodá pokrmům hebkou konzistenci a zemitou chuť. Tentokrát jsme z něj připravili univerzální kořeněnou pomazánku, která se hodí nejen na tousty. 

Vydání: 2016/4
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Chuťovka

Ingredience

    • 6 silných plátků italského chleba (například rustikální nebo benátský)
    • 200g sýra provolone nebo ementálu, strouhaného nahrubo
    • směs salátových lístků

    NA LILEK

    • 100ml rostlinného oleje
    • 1 velký lilek (cca 400g), nakrájený na kostky
    • 1 cibule, nakrájená na plátky
    • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
    • 10g čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného nadrobno
    • 1 dlouhá zelená chilli paprička, nakrájená nadrobno
    • 1 lžička černých (hnědých) hořčičných semínek
    • 1 lžička drceného římského kmínu
    • 1/2 lžičky mleté kurkumy
    • 400g konzerva cherry rajčátek, scezená
    • 150ml sladového nebo jablečného octa (nebo podle chuti)
    • 2 lžíce třtinového cukru (nebo podle chuti)
    • mořská sůl 

Příprava jídla

1 Na lilkovou směs nejprve rozpalte v pánvi olej a po částech smažte lilek dočervena. Vyberte děrovanou sběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách.

2 Z uvolněné pánve slijte olej, ponechte však v ní asi 1 lžíci. Pak v ní opékejte cibuli, česnek a zázvor 5–7 minut, až změknou. Přidejte chilli papričku a koření a míchejte další minutu. Přidejte rajčata, ocet, cukr, zvyšte plamen a vařte do zhoustnutí. Vraťte opečený lilek, osolte a uchovejte horké.

3 Chleba opečte pod grilem dozlatova (nebo v toustovači). Potřete lilkovou směsí a posypte sýrem. Rozpečte pod grilem, až se sýr rozteče a zezlátne. Podávejte s listovým salátem. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mrkvová polévka se sedmi druhy koření

Marinovaný kozí sýr

Jarní rizoto s misem

Kuře se zelenou harissou

Těstoviny s brokolicí & šafránem

Přidat komentář