Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Trifle z bílé čokolády s hruškami

Trifle je ozdobou každého slavnostně prostřeného stolu. Servírujte ho velkou lžící nebo mělkou naběračkou a s malými mističkami. 

Vydání: 2016/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 10-12 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
PT50M
Vaření 0:50
Pohár

Ingredience

    NA KOŘENĚNÉ HRUŠKY

    • 750ml suchého bílého vína
    • 500ml hruškové šťávy
    • 275g krupicového cukru
    • 12 tobolek kardamomu, podrcených
    • cca 2cm kus zázvoru, na 4 plátky
    • 2 svitky skořice, rozlámané na 4 díly
    • pár nitek šafránu
    • 5 velkých zralých hrušek, nejlépe odrůda Anjou (1,5–2kg), oloupaných 

    NA PĚNU

    • 200g kvalitní bílé čokolády
    • 80ml hruškovice
    • dřeň z 1/2 vanilkového lusku
    • 250g mascarpone
    • 250ml smetany ke šlehání (40%), vychlazené

    NA DOKONČENÍ

    • 250g cukrářských piškotů
    • 500ml smetany ke šlehání (40%)
    • cca 4 lžíce nasekaného kandovaného zázvoru
    • hobliny z bílé čokolády na ozdobení
    • 1 lžíce moučkového cukru nebo mletého kokosu (nemusí být) 

Příprava jídla

1 Na kořeněné hrušky smíchejte v kastrolu všechny suroviny kromě hrušek. Míchejte a zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte celé oloupané hrušky, přiveďte je k varu, snižte teplotu, přikryjte a vařte doměkka zhruba 35 minut. Zkuste je propíchnout nožem, dobře uvařenou hruškou nůž lehce projede. Hrušky i s nálevem přesuňte do mísy, nechte zchladnout a pořádně vychlaďte v lednici, trvá to cca 3 hodiny. Pak hrušky vyberte děrovanou lžící a nálev svařte ve velké těžké pánvi na sirup, mělo by ho zbýt asi jeden a půl hrnku. Trvá to asi 15 minut. Přeceďte a rozdělte na polovinu. Také uložte do lednice.

2 V míse ve vodní lázni rozpusťte nalámanou bílou čokoládu, hruškovici a 60ml vody. Míchejte dohladka a přidejte semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku. Rozpuštěnou čokoládu přendejte do velké mísy, a když je už jen vlažná, postupně do ní zašlehejte mascarpone. Ušlehejte smetanu a také ji zapracujte po částech do zchladlé směsi. Vzniklou pěnu dejte chladit, trvá to asi 3 hodiny.

3 Hrušky podélně rozkrojte, vykrojte jádřince a stopky a dužinu nakrájejte na plátky. Dno hlubší skleněné mísy o objemu asi 3 litry vyložte částí piškotů oblou stranou dolů. Pokropte je částí sirupu, poklaďte hruškami, potřete dílem čokoládové pěny a opakujte vrstvení – piškoty, sirup, hrušky, pěna – do spotřebování surovin. Mísu přetáhněte potravinářskou fólií a dejte chladit.

4 Před podáváním (ne dříve než 6 hodin předem!) ušlehejte smetanu – jakmile se začnou tvořit špičky, zašlehejte trochu sirupu z hrušek na ochucení. Stačí ho cca 60ml nebo dle vaší chuti i méně. Došlehejte ji dotuha. Povrch triflu ozdobte zbylými hruškami, šlehačkou, nasekaným kandovaným zázvorem a hoblinami bílé čokolády. Před podáváním můžete dezert ještě poprášit moučkovým cukrem nebo strouhaným kokosem, chcete-li.

NĚCO NAVÍC

Celé tobolky kardamomu vložte do plátěného sáčku a podrťte je plochou stranou paličky na maso. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hříšně čokoládový koláč se šlehačkou

Opilý Isidor

Čokoládovo-kávový dort

Mramorovaná čokoládová pavlova s hruškami

Čokoládové dortíky

reklama

Přidat komentář