OBCHOD

Zelené kari s pečeným kuřetem

Zelené kari vás zaručeně zahřeje na těle i na duši.

Vydání: 2016/3
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení 1:40
Kuře Asijská

Ingredience

    • 1/2 hrnku (125ml) domácí zelené kari pasty (nebo 2–3 lžíce kupované)
    • 400ml kokosového mléka
    • 2 lžíce rybí omáčky
    • 1 lžíce nasekaného palmového cukru
    • 4 listy kaffirové limety 
    • 1 stonek citronové trávy, naklepaný paličkou + 2 stonky na ozdobení
    • 8 horních kuřecích stehen s kůží
    • vločková sůl
    • 2 lžíce limetové šťávy
    • 2–3 salátové miniokurky, hrst koriandru, 1 vanička řeřichy a dušená rýže k podávání 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Do pekáče dejte kari pastu, kokosové mléko, rybí omáčku, cukr, listy kaffirové limety a citronovou trávu a promíchejte.

2 Kuře osolte, vmasírujte sůl a kůží nahoru rozložte do pekáče. Přiklopte nebo pevně uzavřete alobalem a pečte 1 hodinu. Zvyšte teplotu na 200°C, odstraňte pokličku/alobal a pečte ještě dalších 35–40 minut dozlatova. Odeberte z pekáčku tuk a do zbylé šťávy vmíchejte limetovou šťávu. Podávejte ozdobené okurkou, koriandrem a řeřichou s dušenou rýží. 

 

DOMÁCÍ ZELENÁ KARI PASTA

PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ NA 1 MENŠÍ SKLENIČKU (CCA 250ml) ■ VELMI SNADNÉ

V malé pánvičce na středním plameni krátce opražte 1 lžičku celého římského kmínu, 2 lžíce semen koriandru, 1/2 lžičky kuliček bílého pepře 2–3 minuty, až se rozvoní. Dejte do robotu a rozmělněte. Pak přidejte 4 stroužky česneku, nakrájené nahrubo, 5cm kousek zázvoru, oloupaný a nakrájený nahrubo, 4 listy kaffirové limety, 2 šalotky, oloupané a nakrájené nahrubo, 3 čerstvé zelené chilli papričky, 1/2 lžičky mořské soli, 2 lžíce arašídového oleje, 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru i se stonky, 1 stonek citronové trávy, jen bílou část, nakrájenou nahrubo, a 1/2 lžičky krevetové pasty a rozmixujte na hladkou pastu. Uzavřené vydrží v chladničce až 1 měsíc. Lze i zamrazit, např. v tvořítku na led.

NĚCO NAVÍC

Místo zázvoru můžete použít 2cm kousek kořene kurkumy (www. safro.bio) a 4cm kousek galgánu (galangal, např. www.asiafood.cz). 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lososové kari ze Šrí Lanky

Bramborové kari

Hovězí kari rendang

Kari s vepřovo-krevetovými masovými kuličkami

Podlehněte kouzlu asijského kari!

reklama

Přidat komentář