Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramboračka

Skvělá polévka, ve které si vychutnáte čerstvé i sušené houby. Každá rodina má svůj recept – tady je ten náš!

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
66 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Vaření 0:20
Polévka Česká

Ingredience

    • 2 hrsti sušených hub
    • 50 g másla
    • 50 g mouky
    • kostka bujonu
    • 4 středně velké brambory, nakrájené na kostky
    • 2 mrkve, jedna nakrájená na kolečka, jedna celá
    • 1 celý celer, oloupaný a přepůlený
    • 1 celá oloupaná cibule
    • 1 menší petržel, oloupaná a nakrájená na kolečka nebo na malé kousky
    • sůl a pepř
    • majoránka podle chuti
    • 1 vejce
    • 2 stroužky česneku (nemusí být)

Příprava jídla

1.  Houby vložte do kastrůlku a zalijte asi půllitrem vody, chvíli povařte. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a dozlatova na něm opražte mouku; trvá to asi čtyři minuty. Pak jíšku postupně zalijte zhruba litrem a půl studené vody. Důkladně promíchejte, přidejte bujon, brambory a zeleninu. Přilijte houby i s vývarem a přiveďte k varu.

2.  Jakmile jsou brambory a zelenina měkké (je to otázka deseti, maximálně patnácti minut), vyjměte celer, cibuli i celou mrkev. Polévku podle chuti dosolte, opepřete, přidejte majoránku, prolisovaný česnek a nakonec do bramboračky přes vidličku rozklepněte vejce. Nechte ještě trošku povařit.

Tajemství bramboračky
• Sušené houby – mají koncentrovanější chuť a vůni než čerstvé nebo mražené. Jejich povařením navíc získáte fantastický vývar, který dodá polévce barvu.
• Zelenina – mrkev, celer a petržel nesmí chybět. Můžete přidat jakoukoli zeleninu ze zahrádky. V případě, že použijete mraženou zeleninu, přisypte ji do hrnce v okamžiku, kdy změknou brambory.
• Jíška – musí mít zlatou barvu. Zásadně ji zalévejte studenou vodou, zabráníte vzniku žmolků.

Další recept na bramboračku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vdolky s hruškovými povidly

Hovězí na houbách

Kynuté knedlíky

Koláč s drobným ovocem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Jednoduchá a naprosto výborná:-)
Obrazek uzivatele
Vážené kuchařky,také je možné ,místo mouky, část zeleniny rozmixovat a co je hlavní nastrouhat brambor /syrový/ uplně nakonec a provařit.Bramboračka má krásnou skelnou barvu a lehkou chuŤ.dobrou chuŤ.
Obrazek uzivatele
tak jsem náhodou narazila na recept a udělala podle něj bramboračku a byla nepřekonateně dobrá DOPORUČUJI.... všem
Obrazek uzivatele
tahle vynikající polévka je v naší kuchyni nejoblíbenější, jí ji dokonce i syn který jinak houby nejí a dokonce si pokaždé přidává..Vyzkoušejte a budete jen chválit ...
Obrazek uzivatele
vařila jsem tuto bramboračku také poprvé a na to, že ani já polévky moc nemusím, jsem snědla skoro celý hrnec! je opravdo jednoduchá a výborná!
Obrazek uzivatele
Vařila jsem bramboračku poprvé a musím říct, že tahle je opravdu jako od maminky... skvělý recept, díky za něj!
Obrazek uzivatele
Zkousela sem varit bramboracku poprve a podle tohoto receptu se mi opravdu povedla, ani sem necekala ze bude tak vyborna. Takze doporucuji, i nezkusenym kucharkam :-)
Obrazek uzivatele
Naprosto perfektní!!!!!Lahůdka!!
Obrazek uzivatele
Dobrý recept, zajímavé zjemnění polévky vyjíčkem. Moc chutná večeře !
Obrazek uzivatele
Uzasna bramboracka! Povedla se skvele, na druhy den byla jeste lepsi!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, str.42
Obrazek uzivatele
Místo majoránky (kterou bohužel nemám) jsem použila oregano a místo klasických českých hub žampiony a byla skvělá.
Obrazek uzivatele
mňamm, mńammm, mńammmm
Obrazek uzivatele
Dneska jsme to s přítelem vařili a opravdu se to povedlo. Už se moc těší na snídani, ještě ji tam trochu zbylo....
Obrazek uzivatele
Prosím, co se udělá z tou celou mrkví a celerem? Mám to pokrájet a vrátit do polévky, nebo se to "vyhodí"? Moc díky!
Obrazek uzivatele
Doporučuju je pomlít a přidat do pomazánky.
Obrazek uzivatele
Je pravdou ze skoro uplny zaklad braboracky je spravne osmahnout mouku dozlatova a majoranka. Kdyz jsem to delal poprve, tak mi bramburka pripadala zbytecne maslova. Tak jsem napodruhe udelal nejdrive tmavou jisku (mouku jsem pomalu oprazil nasucho do svetle hneda), tou bramburku zahustil a doladit troskou masla.
Obrazek uzivatele
Páne jo, to je ta nejúžasnější bramboračka, co jsem kdy jedla! Fakt ňamka! :)
Obrazek uzivatele
neměla jsem houby,ale houbový bujón a přesto tato polévka byla excelentní...:-)
Obrazek uzivatele
jemná, voňavá, výborná!
Obrazek uzivatele
jako od maminky:)
Obrazek uzivatele
tak jsem ji také zkusila a byla opravdu dobrá. nepřidala jsem ale cibuli a ani bujon a přesto měla výbornou chuť... všem doporučuji :)
Obrazek uzivatele
Bramboračku jsem dělala dnes k obědu přesně podle receptu a byla dokonalá :)

Přidat komentář