Krupicová kaše

Znáte trik školních kuchařek – dětskou krupičku nahradit krupicí a část mléka vodou? Někdo sice na jejich verzi vzpomíná ochotně až láskyplně, my jsme pro vás ale vařili podle klasiky.
Vydání: 2007/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.5
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Odležení: 1 hodina Vaření: 5 minut

Ingredience


    • 1 litr mléka
    • 8–12 lžic dětské krupice
    • ¼ lžičky soli
    • 1 lžíce másla

    Na přelití a ozdobení:

    • 4 lžíce rozpuštěného másla
    • 4 lžíce moučkového cukru
    • 4 lžíce kakaa nebo strouhané čokolády

Příprava jídla

1.  Krupičku promíchejte s mlékem a se solí a nechte aspoň hodinu odpočívat v lednici. Pak znovu promíchejte a v kastrůlku pozvolna přiveďte k varu. Za stálého a pozorného míchání mírně vařte pět minut.

2.  Odstavte, vmíchejte máslo a rozdělte na talíře. Posypte cukrem a kakaem (nebo čokoládou) a přelijte rozpuštěným máslem. Místo kakaa můžete také použít skořicový cukr; někdo dokonce nedá dopustit na marmeládu.

Kolik krupičky? Není lžíce jako lžíce, v receptu je proto použita lžíce odměrná, která pojme 15 ml. Na středně hustou kaši stačí 8 lžic krupičky, pokud však máte rádi opravdu hustou, budete jich potřebovat 12.

Kaše třikrát jinak

Namísto obligátní krupičky zkuste příště použít drcené ovesné vločky. Na rozdíl od celých a nedrcených jim ke změknutí stačí pár minut; navíc je ani nemusíte předem namáčet.

V prodejnách zdravé výživy najdete další poklady na přípravu kaše: jáhly nebo pohanku.

Přidat komentář