Krupicová kaše

Znáte trik školních kuchařek – dětskou krupičku nahradit krupicí a část mléka vodou? Někdo sice na jejich verzi vzpomíná ochotně až láskyplně, my jsme pro vás ale vařili podle klasiky.

Vydání: 2007/5
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 10 minut
Odležení: 1 hodina
Vaření 0:05

Ingredience

    • 1 litr mléka
    • 8–12 lžic dětské krupice
    • ¼ lžičky soli
    • 1 lžíce másla
    Na přelití a ozdobení:
    • 4 lžíce rozpuštěného másla
    • 4 lžíce moučkového cukru
    • 4 lžíce kakaa nebo strouhané čokolády

Příprava jídla

1.  Krupičku promíchejte s mlékem a se solí a nechte aspoň hodinu odpočívat v lednici. Pak znovu promíchejte a v kastrůlku pozvolna přiveďte k varu. Za stálého a pozorného míchání mírně vařte pět minut.

2.  Odstavte, vmíchejte máslo a rozdělte na talíře. Posypte cukrem a kakaem (nebo čokoládou) a přelijte rozpuštěným máslem. Místo kakaa můžete také použít skořicový cukr; někdo dokonce nedá dopustit na marmeládu.

Kolik krupičky? Není lžíce jako lžíce, v receptu je proto použita lžíce odměrná, která pojme 15 ml. Na středně hustou kaši stačí 8 lžic krupičky, pokud však máte rádi opravdu hustou, budete jich potřebovat 12.

Kaše třikrát jinak
Namísto obligátní krupičky zkuste příště použít drcené ovesné vločky. Na rozdíl od celých a nedrcených jim ke změknutí stačí pár minut; navíc je ani nemusíte předem namáčet.

V prodejnách zdravé výživy najdete další poklady na přípravu kaše: jáhly nebo pohanku.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krupicová kaše

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Já dělám výbornou krupičnou kašičku z pohankové nebo špaldové krupice. Jinak postup je stejný, jako u klasické krupičné kaše. Také jde uvařit výbornou kaši z rýžových vloček, ty se ale musí předem namočit do mléka a teprve pak uvařit. Výhodou těchto kaší je, že obsahují vlákninu, narozdíl od kaše krupicové.
Obrazek uzivatele
Musím se přiznat, že jsem celý život zvyklá na používání čistě hrubé krupice a mléka. Rozhodla jsem se zkusit, zda je dětská krupička vážně o tolik lepší, jak se říká, a následovalo zklamání... Kaše byla jakoby bez chuti, taková divná, nevýrazné, nepříjemné konzistence... Vracím se pokorně k hrubé krupici a tu dětskou přenechám jiným :-)

Přidat komentář