Květáková polévka

Jemná krémová polévka potěší jako svačina, lehký oběd i večeře
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.22222
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 15 minut

Ingredience

    • 1 menší květák
    • 1 větší brambora
    • 25 g másla
    • 1 pórek (jen bílá část)
    • 2 lžíce hladké mouky
    • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
    • 1 litr zeleninového vývaru
    • 200 ml sladké smetany
    • sůl a pepř, čerstvě mletý

    Na ozdobu:

    • hrst rukoly

Příprava jídla

1. Začněte květákem
Rozeberte květák na menší růžičky a dvě třetiny pokrájejte nadrobno. Bramboru oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.

2. Uvařte polévku
Pórek nakrájejte na kolečka a osmahněte na másle. Zaprašte moukou a za stálého míchání zalijte vodou. Osolte, opepřete a spolu s bramborem přidejte připravený květák. Vody by mělo být jen tolik, aby byla zelenina ponořená. Přiveďte k varu a vařte do poloměkka; nemělo by to trvat déle než deset minut.

3. Rozmixujte to
Polévku nechte trochu zchladnout. Vyjměte celé růžičky květáku a zbytek rozmixujte dohladka. Růžičky vraťte zpět, polévku okořeňte muškátovým oříškem, zřeďte vývarem a vařte ještě asi pět minut. Nakonec přilijte smetanu a ještě chvíli prohřejte.

Podávejte posypané rukolou.

Další recept na květákovou polévku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Komentáře

Obrazek uzivatele
Rychlá a moc dobrá polévka. Hned jsem si ji přidala do kuchařky. :-)
Obrazek uzivatele
Květáková polévka
Obrazek uzivatele
Opravdu vynikající polévka, jen jsem nepřidala smetanu, ale i tak jsem si opravdu moc pochutnala.
Obrazek uzivatele
Skutečně jemná a lahodná polévka. Vynechala jsem jen rukolu - polévka je sama o sobě výborná a nepotřebuje další "doplňky".

Přidat komentář