Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablka podle koketky

Zapékaná jablka jsou ve Francii velmi oblíbeným dezertem hlavně v zimě. Lichotivého názvu se mu dostalo prý podle hladkých líček oloupaných jablek, která jen čekají na další zkrášlení – tady sladkým vanilkovým krémem.

Vydání: 2005/1
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
PT40M
Pečení 0:40
Francouzská

Ingredience

    • 6 středně velkých jablek, oloupaných a bez jádřince
    • máslo na vymazání formy
    • 6 lžiček krupicového cukru, nejlépe  hnědého
    • 250 ml mléka
    • 250 ml smetany
    • 6 vajec
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 2 lžíce bílého rumu
    • špetku soli
    • vanilkový lusk, podélně rozkrojený (můžete nahradit sáčkem   vanilinového cukru)

Příprava jídla

1. Mléko svařte při střední teplotě se smetanou a do horké směsi vložte lusk vanilky. Kastrol odstavte a nechte aspoň půl hodiny stát, aby se aroma vanilky rozleželo (pokud používáte vanilinový cukr, jen ho vmíchejte). Vejce krátce prošlehejte v misce vidličkou a pak je přidejte do směsi spolu se 2 lžícemi cukru, solí a rumem.

2. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Zapékací nádobu vymažte máslem a naskládejte do ní jablka tak, aby stála těsně vedle sebe. Do otvorů po jádřincích nasypte hnědý cukr a vše zalijte mléčným krémem – jablka by měla být úplně ponořená.

3. Překryjte alobalem a pečte asi 40 minut; že je hotovo, poznáte podle toho, že krém zhoustne, jablka z něj (koketně) vykukují a cukr se začíná rozpouštět a trochu karamelizovat.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečená jablíčka s datlemi

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/05, str.19

Přidat komentář