Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tvarohový koláč s medem

Jemná a voňavá směs vanilky, skořice, mandlí a medu... to je ta pravá hřejivá zimní lahoda!

Vydání: 2005/2
Autor:
Hodnocení:
22 (hlasy)
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu
PT2H
Pečení 2:00
Koláč

Ingredience

    • 170 g hladké mouky
    • 70 g másla, studeného
    • 70 g moučkového cukru
    • 1 vejce, našlehané
    • Na tvarohový krém:
    • 70 g másla
    • 150 g krupicového cukru
    • 350 g plnotučného tvarohu
    • 4 lžíce medu
    • 3 vejce, žloutky a bílky odděleně
    • 20 g hladké mouky
    • semínka z jednoho vanilkového lusku

    Na ozdobení:

    • 50 g hnědého cukru
    • 1 lžičku skořice
    • 50 g mandlí nasekaných na lupínky

     

Příprava jídla

1. Z mouky, másla a cukru vypracujte prsty směs připomínající drobenku. Přidejte vejce a vše spojte v těsto. To vyválejte na pomoučené ploše a vyložte jím kulatou pečicí formu o průměru 23 cm (i po okrajích). Dejte na půl hodiny do chladničky.

2. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte pečicí papír a vsypte na něj trochu fazolí na zatížení. Pečte čtvrt hodiny. Pak odstraňte papír s fazolemi a pečte základ koláče ještě pět minut, až je jemně zlatavý. Vyjměte formu z trouby a snižte teplotu o 20 °C.

3. Máslo a krupicový cukr ušlehejte ve větší misce, vmíchejte tvaroh,  lžičku medu, žloutky, mouku a vanilková semínka. V jiné misce ušlehejte z bílků sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové směsi. Tvarohovým krémem naplňte těsto ve formě.

4. Smíchejte hnědý cukr a skořici s mandlovými lupínky a posypte jimi dort. Vraťte ho do trouby a pečte ještě hodinu, až je krém pevný. Nechte dezert vychladnout v troubě; řezy podávejte přelité zbylým medem.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Zkusila jsem a musím říct, že je to vynikající !
Obrazek uzivatele
Tvarohova plnka nemala chybu, ale cesto mi bohuzial k tomuto kolaciku ani nahodou nesadlo. Vymenila by som cesto a tiez na vrh by som nedavala tolko cukru. Inak super
Obrazek uzivatele
Tvarohova plnka nemala chybu, ale cesto mi bohuzial k tomuto kolaciku ani nahodou nesadlo. Vymenila by som cesto a tiez na vrh by som nedavala tolko cukru. Inak super
Obrazek uzivatele
Náplň je opravdu výborná, koláč jako celek velmi lahodný, ale celkový dojem mně trochu zkazili tvrdé okraje korpusu. Zbytek korpusu změkl od náplně, ale okraje zůstaly dosti tvrdé. Pokud mi poradíte jak tento nedostatek odstaranit budu ráda. Pak už bude koláč dokonalý.
Obrazek uzivatele
Mám návrh na změkčení korpusu - ve druhé polovině pečení, před vložením náplně, bych boční okraje korpusu potřel vlažným mlékem, pak vložil náplň a dle předpisu dopekl.
Obrazek uzivatele
Mám návrh na změkčení korpusu - ve druhé polovině pečení, před vložením náplně, bych boční okraje korpusu potřel vlažným mlékem, pak vložil náplň a dle předpisu dopekl.
Obrazek uzivatele
Vřele doporučuju experimenty s moukou, dělám klasické křehké těsto (125g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 100g zchlazeného másla na kostičky, 1 žloutek, 2-3 lžíce ledové vody), kde moukou s úspěchem obměňuju za pohankovou, špaldovou, ale nejvíce se osvědčila žitná. Zároveň ubírám cukr na třetinu, zatímco do náplně přidám veškerý med. Potom tedy nic nepřelávám.
Obrazek uzivatele
Dnes som piekla tento koláč na garden party a mal ohromný úspech, nezostala po ňom ani omrvinka. Okraje cesta som pred pridaním náplne potrela mliekom a skutočne neboli vôbec vysušené, nabudúce uberiem ale trochu cukru, pretože bol skutočne veľmi sladký. Vrelo doporučujem vyskúšať !!!
Obrazek uzivatele
Byl to druhý dort, který jsem kdy vůbec pekla a i přesto, že jsem začátečník, povedl se a již jsem ho pekla i na svatby. Je prostě báááječnýý a každý mi ho vždy velmi pochválil. Korpus vždy popřepečením potřu vlažným mlékem, což jsem vyčetla z rad čtenářů. Vřele doporučuji!!!
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.2/05, str.71
Obrazek uzivatele
zdravim vsechny "pekare", nikdy jsem nic nepekl, ale ted ve 24letech jsem se rozhodl, ze neco upecu a taky upekl. Tvar tedy neni v me podobe tak pekny, ale snad nekdy priste bude:-). Ale jinak je to vyborny dort!
Obrazek uzivatele
Opravdu je to dobré ? Já neumím péct, zvládne to laik ? Děkuji.
Obrazek uzivatele
Zdravím všechny! Tento koláč jsem pekla poprvé, chuť byla vynikající, myslím, že se k sobě korpus i tvarohová náplň dobře hodí. Po dopečení byl krásně nadýchaný, ale po vychladnutí "spadl", proto bych chtěla poprosit o radu. Snad to bylo větší formou, moje má průměr asi 27 cm, takže snad zvýšit dávky, nebo koupit menší formu? Nebo něco jiného? Díky moc!
Obrazek uzivatele
Recept jsem si trochu upravila - použila jsem méně cukru (dala jsem třtinový), místo medu dala javorový sirup a na ovonění jsem přidala trochu rumu. Koláč vydržel krásně vláčný.
Obrazek uzivatele
tento kolac je fakt super,aj ked cesto je este lepsie na druhy den,ked je odstate.ja som prvykrat nemala mandlove lupienky,tak sme poctivo krajali mandle a bolo to lepsie nez ked som ho druhykrat robila s lupienkami-mandle boli chrumkavejsie
Obrazek uzivatele
Koláč byl vynikající, do tvarohu jsem přidala trochu rumové a citronové esence - mohl by se dát i pravý rum a citronová kůra, jen bych trochu ze začátku zvýšila teplotu, nenaběhl mi, jak měl.
Obrazek uzivatele
Obrázek koláče se mi moc líbil a i recept vypadal skvěle. Pakla jsem ho zatím pouze jednou,ale připadal mi příliš sladký. Příště uberu cukr...
Obrazek uzivatele
Včera jsem zkoušela tento koláč poprvé a musím říct, že je vynikající. Do tverohové naplně jsme přidala lžičku mandlové tresti. Jen mi přišel děsně sladký i přes to že jsme dala méně cukru. Příště udělám pouze s medem. Jinak opravdu povedený receptík.
Obrazek uzivatele
Dort všem moc chutnal,ale já byla zklamaná tvarem-byl propaden a ne tak krásně plný jak na obrázku.Může mi někdo poradit,nebo dát typ, kde jsem udělal chybu.děkuji
Obrazek uzivatele
Už jsem ho několikrát pekla a nejspíš byla chyba v zašlehání bílků (sníh se asi při zamíchávání "rozbil") těsto Vám pak kýchne.
Obrazek uzivatele
Koláč je moc dobrý. Možná by nezaškodilo ubrat tochu cukru, protože med to osladí sám o sobě, ale proč si někdy neosladit život...:)

Přidat komentář