
Krémová polévka
Klíčovým trikem u tohoto pokrmu je povaření poloviny špenátu v polévce. Chuť tím, obrazně řečeno, získá na hloubce.
Vydání: 2005/3
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 50 g másla
- 1 střední cibuli, jemně nasekanou
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 bramboru, oloupanou a rozkrájenou na kusy
- 450 ml kuřecího či zeleninového vývaru
- 600 ml mléka
- 450 g čerstvého špenátu, umytého a nahrubo nasekaného
- kůru z 1/2 citronu, jemně nastrouhanou
- muškátový oříšek na dochucení, čerstvě nastrouhaný
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- sůl a pepř na dochucení
Příprava jídla
1. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli s česnekem a pomalu smažte pět až šest minut. Přidejte bramboru a po minutě i vývar. Vařte, dokud brambora nezměkne (trvá to osm až deset minut). Přilijte mléko, přiveďte znovu k varu a přisypte polovinu špenátu s citronovou kůrou. Přikryjte, duste čtvrt hodiny a pak nechte polévku pět minut chladnout.
2. Přelijte do mixéru a přidejte zbytek špenátu; polévka tím získá krásně svěží barvu i chuť. Rozmixujte dohladka a pak vraťte do hrnce. Ohřejte a ochuťte solí, pepřem i muškátovým oříškem. Jestli chcete, můžete polévku naředit vývarem. Rozdělte do misek a zakápněte trochou smetany.
2. Přelijte do mixéru a přidejte zbytek špenátu; polévka tím získá krásně svěží barvu i chuť. Rozmixujte dohladka a pak vraťte do hrnce. Ohřejte a ochuťte solí, pepřem i muškátovým oříškem. Jestli chcete, můžete polévku naředit vývarem. Rozdělte do misek a zakápněte trochou smetany.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
31. Srpen 2007 11:51