Krémová polévka

Klíčovým trikem u tohoto pokrmu je povaření poloviny špenátu v polévce. Chuť tím, obrazně řečeno, získá na hloubce.
Vydání: 2005/3
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3.5
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny

Ingredience

    • 50 g másla
    • 1 střední cibuli, jemně nasekanou
    • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
    • 1 bramboru, oloupanou a rozkrájenou na kusy
    • 450 ml kuřecího či zeleninového vývaru
    • 600 ml mléka
    • 450 g čerstvého špenátu, umytého a nahrubo nasekaného
    • kůru z 1/2 citronu, jemně nastrouhanou
    • muškátový oříšek na dochucení, čerstvě nastrouhaný
    • 3 lžíce smetany ke šlehání
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli s česnekem a pomalu smažte pět až šest minut. Přidejte bramboru a po minutě i vývar. Vařte, dokud brambora nezměkne (trvá to osm až deset minut). Přilijte mléko, přiveďte znovu k varu a přisypte polovinu špenátu s citronovou kůrou. Přikryjte, duste čtvrt hodiny a pak nechte polévku pět minut chladnout.

2.
Přelijte do mixéru a přidejte zbytek špenátu; polévka tím získá krásně svěží barvu i chuť. Rozmixujte dohladka a pak vraťte do hrnce. Ohřejte a ochuťte solí, pepřem i muškátovým oříškem. Jestli chcete, můžete polévku naředit vývarem. Rozdělte do misek a zakápněte trochou smetany.

Přidat komentář