Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

London particular

Název receptu odkazuje na proslulou londýnskou mlhu, protože tahle polévka je stejně hustá.

Vydání: 2012/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
PT5H
Vaření 5:00
Polévka Britská

Ingredience

    • 1 uzené šunkové koleno (asi 1 kg)
    • 300 g sušeného zeleného hrachu
    • 1 velká cibule, oloupaná a přepůlená
    • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na 3cm špalíky
    • 1 řapík celeru, nakrájený na 3cm špalíky
    • 1 lžička celého bílého pepře
    • 1 bouquet garni (1 bobkový list, pár snítek tymiánu a stonků petrželky, svázaných)
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • hladkolistá petrželka na ozdobení

    NA KRUTONY

    • 2 pivní rohlíky (den staré)
    • 4 lžíce olivového oleje
    • 30 g másla

Příprava jídla

1 Koleno namočte přes noc do studené vody. Do jiného hrnce nalijte studenou vodu a dejte do ní přes noc máčet hrách.

2 Druhý den opláchněte koleno pod tekoucí vodou a dejte ho do velkého hrnce. Přidejte cibuli, mrkev, řapíkatý celer, bílý pepř a bouquet garni. Zalijte asi 1,5 až 2 litry vody tak, aby bylo maso potopené. Přiveďte k varu, ztlumte a vařte 2,5 až 3 hodiny doměkka (maso by mělo jít snadno odloupnout od kosti). Během vaření sbírejte pěnu.

3 Vyjměte koleno z vývaru a nechte ho trochu zchladnout. Vývar přeceďte a vraťte do hrnce. Slijte hrách, vsypte ho do hrnce k vývaru a vařte 1,5 až 2 hodiny doměkka. Mezitím oberte maso z kostí.

4 Uvařený hrách rozmixujte dohladka. Znovu polévku ohřejte. Je-li moc hustá, rozřeďte ji trochou vroucí vody; pokud je naopak příliš řídká, vařte ji ještě, až zhoustne. Ochutnejte a podle chuti případně osolte a opepřete.

5 Na krutony nakrájejte rohlík na kolečka a v pánvi na rozehřáté směsi másla a oleje je opékejte asi 3 minuty dozlatova. Nechte osušit na papírových utěrkách.

6 Rozdělte polévku do talířů, přidejte uzené maso a krutony a posypte petrželkou.

 

 

Recept je převzatý z kuchařky Gordon Ramsay's Great British Pub Food.

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hrachovka

Hrachová polévka s badyánem

Uzené s hrachovou kaší

Vařené hovězí žebro s hrachovou kaší

Přidat komentář