Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Litá bublanina s blumami

Ovoce můžete libovolně obměňovat podle sezony či zásob v mrazáku – použít můžete třeba i jahody, třešně nebo švestky.

Vydání: 2012/5
Autor:
Hodnocení:
13 (hlasů)
Počet porcí: na 1 menší plech
Doba přípravy: Do 10 minut
PT30M
Pečení 0:30
Koláč Česká

Ingredience

    • 1 hrnek hladké mouky
    • 1 hrnek polohrubé mouky
    • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
    • 1/2–1 hrnek krupicového cukru (viz Něco navíc)
    • 1 vanilkový cukr
    • 1/8 másla nebo hery (tj. o váze 125 g, což je polovina klasického 250g balení másla), rozpuštěného a zchladlého
    • 1 hrnek mléka
    • 2 lžíce bílého jogurtu
    • 2 vejce
    • 6–8 velkých blum
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Rozpalte troubu na 180 °C. Plech o velikosti 20 x 30 cm s vyšším okrajem vyložte papírem na pečení či vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. Blumy omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte.

2 Do mísy prosejte obě mouky s kypřicím práškem, přidejte oba cukry a vmíchejte máslo, mléko, jogurt a vejce. Umíchejte hladké těsto a vlijte ho na plech. Povrch poklaďte blumami řezem nahoru. Pečte 20–30 minut dozlatova; před vyjmutím zkuste špejlí, jestli těsto nelepí. Nechte vychladnout (nejlépe na mřížce). Před podáváním poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte.

NĚCO NAVÍC
Množství cukru regulujte podle své chuti a kyselosti použitého ovoce.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablkový závin z jogurtového těsta

Sypaný koláč s tvarohem

Drobenkový koláč s ovocem

Kefírová buchta s kokosem a čokoládou

Buchty bez vážení

Litá bublanina se švestkami

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dneska upecena s tresnemi a opravdu vyborna. Jen si musim rejpnout, ze 1/8 masla opravdu neni jedna polovina…
Obrazek uzivatele
Tak teď nevím... toho másla 1/8 anebo 125 g?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Šarbachová,
1/8 másla (neboli osminka másla) je opravdu 125 g. Je to stará míra, kterou používaly naše babičky (nebo možná už prababičky), když se máslo prodávalo na váhu. Znamená to 1/8 z 1 kg, tj. právě oněch 125 g. Je ovšem fakt, že v dnešní době je to míra už spíše neobvyklá :-). Takže určitě bez obav použijte 125 g másla.
Držíme palce, ať se bublanina podaří :-)!

Krásný den, redakce Apetitu

Přidat komentář