Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Řízečky z vepřové panenky

Parmazán dodá strouhance delikátní příchuť a bramborový salát k řízkům sedne.

Vydání: 2012/12
Autor:
Hodnocení:
24 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 30 minut
Smažení: 8 minut
PT20M
Smažení 0:20
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg vepřové panenky
    • sůl
    • 2 vejce
    • 200 g polohrubé mouky
    • 300 g strouhanky
    • 150 g strouhaného parmazánu
    • sádlo na smažení (cca 400 g)


    NA SALÁT

    • 600 g drobných salátových brambor
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce dijonské hořčice
    • nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z 1/2 biocitronu
    • 5 lžic panenského olivového oleje
    • 3 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
    • 2 jarní cibulky, šikmo nakrájené na tenké plátky

Příprava jídla

1 Na salát vařte brambory v osolené vodě 12–15 minut doměkka. Mezitím na zálivku prošlehejte hořčici, citronovou kůru a šťávu a olivový olej. Osolte a opepřete.

2 Uvařené brambory sceďte, pokud mají pěknou slupku, ponechte ji, jinak je oloupejte. Překrájejte napůl a ještě horké opatrně promíchejte se zálivkou. Nechte 15 minut odpočinout a pak vmíchejte nasekanou petrželku a jarní cibulku.

3 Maso očistěte a nakrájejte na 2 cm plátky. Lehce naklepejte rukou a dobře osolte. Obalte nejprve v polohrubé mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance, do které jste nastrouhali parmazán.

4 Smažte na rozpáleném sádle pěkně pomalu dozlatova (viz Pravidla dole). Podávejte s bramborovým salátem.

 

 

Pravidla pro dokonalý výsledek

 

 

 

  • Naklepávání. Plátky rozhodně nenaklepávejte paličkou, potrhali byste vlákna. Jen je lehce párkrát sklepněte klouby sevřené ruky nebo roztlačte dlaní.
  • Obracení. U tak jemného masa, jako je panenka, platí dvojnásob poučka, že do masa se během tepelné přípravy zásadně nepíchá – vytekla by všechna šťáva a maso by bylo suché. Obracejte ho tedy obracečkou nebo kleštěmi.
  • Smažení. Nejdříve rozpalte prázdnou pánev. Pak teprve přidejte tuk, Vašek Frič doporučuje sádlo. Ztlumte na střední plamen a vložte maso. Zatáhne se, šťáva neuniká, ale smaží se pěkně rovnoměrně dozlatova.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Maková panenka s olivovou salsou

Pečená panenka plněná sušeným ovocem

Vepřová panenka na rebarboře

Milujeme řízky aneb 30 nejlepších receptů!

12x vepřové

Přidat komentář