Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Citronovomandlová kolečka

Obligátní linecké pečivo letos vyměňte za tohle, se kterým přišla naše redaktorka Darina. Inspiraci našla na australském blogu Cookrepublic.

Vydání: 2012/12
Autor:
Hodnocení:
51 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: na 2 plechy
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 10-12 minut
PT12M
Pečení 0:12
Cukroví Česká

Ingredience

    • 90 g másla, změklého
    • 220 g jemného třtinového cukru
    • 120 g mletých mandlí
    • 150 g hladké mouky
    • 1/2 lžičky kypřicího prášku
    • 2 lžičky najemno nastrouhané kůry z 1 biocitronu
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 60 ml citronové šťávy
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Máslo a cukr vyšlehejte (nejlépe elektrickým šlehačem) do světlé pěny. Pak přisypte mleté mandle, mouku prosátou s kypřicím práškem a citronovou kůru, přilijte vanilkový extrakt, citronovou šťávu a šlehejte, dokud se vše nespojí.

2 Těsto vyválejte mezi fólií či pečicím papírem na sílu asi 0,5 cm a dejte na 30 minut chladit. Z těsta vykrájejte kytičky s kolečkem uprostřed, rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10–12 minut dozlatova.

3 Nechte vychladnout na mřížce a pak poprašte moučkovým cukrem.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Išelské karty

Malinové makronky

Vanilkové rohlíčky

Mušličky s ořechovou náplní

Florentinky

Skořicoví sněhuláci

Marcipánové kuličky

Oříškové vločky

Pečte s námi cukroví

40x vánoční cukroví

Komentáře

Obrazek uzivatele
Mě by zajímalo, kdo tyhle recepty vymýšlí :) protože z tohoto těsta uděláte leda velký NIC.
Obrazek uzivatele
Recepty vymýšlí redakce, popř. čtenáři. Z tohoto těsta upečete vynikající cukroví, které je chuťově velmi zajímavé a nevšední. Patří mezi naše stálice. Doporučuji recept nejdříve vyzkoušet, a pak teprve komentovat.
Obrazek uzivatele
Mila redakcia,mozem len potvrdit komentar pani Krejcovej. A ano,vyskusala som ho. Zrejme preto,ze to cesto nema co "drzat pohromade" kedze tam podla rozpisu ingrediencii nie je ziadne vajce...
Obrazek uzivatele
Tak tahle kolečka, to byl velký propadák. Z předepsaných ingrediencí se nedalo vyrobit pohromadě držící těsto, když jsem se mi přeci jen podařilo jaksi uplácat kolečka a upéci je, bylo to tvrdé jako kámen. A dnes 27. ledna jsou tvrdá stále, čekají marně v krabici, že snad po uležení změknou. V receptu musí být chyba, ano vejce tam postrádám také .
Obrazek uzivatele
Taky se přidávám s negativním komentářem - kolečka jsem zkoušela upéct dvakrát. S těstem se fakt špatně pracuje, po upečení jsou hrozně tvrdá a při pečení se roztékají. Rozhodně z nich nelze vytvořit nic vzdáleně podobného ilustračnímu obrázku. Nemohla by redakce tenhle recept vyzkoušet a opravit? Nebo jestli poradí někdo z čtenářů...
Obrazek uzivatele
Dobrý den, taky bych ráda kdyby někdo znova vysvětlil recept na tato kolečka.
Těsto s pomocí pečícího papíru a chlazení v lednici nebyl až takový problém zvládnout. Ale upéct to už problém byl . Těsto nedrží tvar ani strukturu a kolečka opravdu nejsou podobná těm na obrázku. Škoda, že jsem si dŕív nepřečetla komentáŕe.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, mrzí nás, že recept nevyšel. Zeptáme se redaktorky Darinky, která je autorkou, zda má nějaké tipy, aby se kolečka povedla, a recept případně upravíme. Předběžně si myslím, že problém může být v mouce. Každá je jinak nasákavá, někdy je třeba, pokud se těsto drobí, přidat máslo. Vejce, respektive žloutek v křehkých těstech tohoto typu úplně nezbytný není, ale pokud ho přidáte, samozřejmě se těsto bude spojovat lépe, pokud by bylo příliš řídké, lze pak přidat trochu mouky. Zásadní je u křehkých těst chlazení (30 minut je minimum, čím déle, tím lépe), v průběhu pečení je pak dobré minimalizovat čas, kdy se s těstem pracuje v teplé místnosti (například pokud rozválíte jen část těsta, zbytek je dobré vložit do lednice, vykrájená kolečka na plechu, nejdou-li hned do trouby, uložit do chladné spíže, na balkon, do lednice... v tomto případě mají výhodu lidé ve studených bytech, majitelé chladných komor, čistých balkonů, zimních zahrad, domů s verandou či nevytopeným pokojem atd.)
Obrazek uzivatele
Ještě mě napadlo dodat, že roli hraje i teplota trouby, v receptu ji neuvádíme, já bych pekla určitě na nižší teplotu, u lineckého dávám přednost 150 stupňům a této hodnoty bych se držela i koleček výše.
Obrazek uzivatele
@pani Velek: dovolujem si vas poopravit. Autorkou nie je redaktorka Darinka, ale pani Sneh z blogu cookrepublic.com. Pani Darinka recept odtial odpisala a prezentovala ho v tlacenom Apetite ako jej recept. LOL

https://www.cookrepublic.com/lemon-and-almond-cookie-wreaths/
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Valentovicova, porovnala jsem oba recepty, a máte pravdu, jsou totožné. Pokud se inspirujeme u blogerů, obvykle zdroj přiznáváme – nevím, proč se tak v tomto případě nestalo. Vzhledem k tomu, že se jedná o recept z prosince 2012, už nedohledám, proč tomu tak tentokrát nebylo.
Pokud vám jde o přiznání autorství, není problém upravit úvodní text u receptu tak, aby byl kredit přiznán paní Sneh.
Nicméně z komentářů vyplývá, že bohužel recept není příliš funkční, takže nedělá dobré jméno ani nám, ani blogerce z Cookrepublic...
Patrně budeme muset časem kolečka opět upéct a recept upravit.
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
právě jsem dobojovala a je to 1:0 pro mě vs. kolečka :)
Takže kdo by se chtěl inspirovat mojí úspěšnou variací:
Jde de facto o stejný recept, jen jsem navíc přidala 2 žloutky, mouku (poměrně hodně mouky, intuitivně, nevážila jsem, ale hlavně při válení jí padlo dost...) a chia semínka, vypadají zajímavě a taky trochu zahustí... + jenom z vlastních preferencí jsem půlku cukru vyměnila za med. A to je vše. Těsto jsem nechala v zimě na parapetu, to pomohlo hodně, a teplota trouby 150 stupňů.
Sušenky jsou poměrně dost citronové, měla jsem dát míň šťávy, ale finální pocukrování tu kyselost nakonec vyrovná... dobrota :)
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
paní Vojtová, moc děkujeme za tip :-)! Vaše variace zní skvěle, vyzkoušíme.

Přidat komentář