Lahůdková rajská polévka

Aby měla skutečně rajskou chuť, měla by být z opravdových rajských jablíček, a to oloupaných. Jenom pak se totiž dužina dokonale rozvaří (a navíc vás nebudou mezi zuby obtěžovat kousky slupky).
Vydání: 2004/6
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.371795
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    • 2 lžíce oleje, nejlépe olivového
    • malou cibulku, nakrájenou na drobno
    • 1 l vývaru, nejlépe drůbežího
    • 500 g čerstvých rajčat, oloupaných a nakrájených, nebo plechovku loupaných krájených rajčat
    • 25 g studeného másla
    • 4 lžíce 12% smetany
    • špetičku skořice, sůl, pepř a čerstvý nebo sušený tymián na dochucení

Příprava jídla

1. Pokud jste se rozhodli pro čerstvá rajčata, nařízněte slupku (na ,špičce‘ a křížem), dejte je do cedníku a přelijte vařicí vodou. Slupka pak půjde snadno stáhnout. Rajčata nakrájejte na drobno.

2. Na oleji v hrnci krátce osmahněte cibulku a zalijte ji horkým vývarem. Vsyp­te rajčata, podle potřeby lehce osolte a opepřete. Přidejte trochu tymiánu.

3. Polévku za občasného míchání vařte asi dvacet minut na mírném ohni. Vařečkou při tom o stěny hrnce drťte případné kousky rajčat – zelenina by se měla rozvařit co nejvíc do hladka.

4. Ještě můžete polévku rozmixovat (ale nemusíte), třeba ponorným mixérem. Dále už ji nevařte, jen do ní vhoďte studené máslo nakrájené na kousky a zamíchejte, aby se rozpustilo. Máslo polévku zjemní a mírně zahustí.

5. Dochuťte kořením (budete překvapeni, jak mimořádně zajímavou chuť dodá skořice) a solí.

6. Před podáváním polévku ozdobte pomocí lžíce kopečkem smetany. Dochutit můžete i trochou tymiánu, také ten s ‚rajskou‘ chutí báječně ladí. 

Tip ApetitU:
Jestli máte víc smetany, můžete ji přidat do polévky, bude ještě jemnější a krémovitější. Potom už ale rajskou nevařte, stačí ji jenom prohřát.

Výborným tipem je přidat k vařící se polévce kostku či dvě jemného taveného sýra. Ochutí ji a zahustí. Na hotovou polévku pak můžete nasypat nastrouhaný tvrdý sýr, skvěle ji dochutí.

Čerstvá i konzervovaná rajčata snesou lžičku cukru – při přípravě polévky to zní podezřele, ale není čeho se bát.  Cukr chuť rajčat ‚dotáhne‘ i zjemní, takže bude velmi vyvážená.

Další recept na rajskou polévku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Komentáře

Obrazek uzivatele
polevka byla absolutne vyborna, zvlast kdyz ji posypete nastrouhanym syrem.. podavam k ni teply syrovy toast :) pak je z toho lehky obed nebo vecere..
Obrazek uzivatele
Polévka byla výborná, dělala jsem ji z krájených rajčat Valfruta a výsledek byl skvělý. Vřele doporučuji.
Obrazek uzivatele
Vyzkoušela jsem ji z čerstvých rajčat, přidala jsem skořici i sýr a byla úžasná. Stala se součástí našich lehkých večeří..
Obrazek uzivatele
Zkusila jsem ji z konzervovaných rajčat, dala jsem kombinaci z receptu tymián - skořici, důkladně ji rozmixovala a byla vážně vynikající. Díky!
Obrazek uzivatele
Dělala jsem ji z čerstvých rajčat s tymiánem a podávanou se smetanou, chuťově výborná. Bohužel i po propasírování zůstala polévka hodně vodová. Poměr surovin jsem dodržela, tak nevím kde se stala chyba ani máslo nepomohlo.

Přidat komentář