Jedinečnou zimní zásobárnu vitaminu C můžete mít i ve své spíži. Víte, jak na to? Redaktorka Stáňa Moravcová několik týdnů testovala a ladila postup na kvašené zelí, které se dá připravit i v tom nejmenším bytě, s pomocí dvou sklenic a z jediné hlávky zelí.
Vedle postupu pro vás máme i pár tipů, jak kysané zelí dál využít – samozřejmě pokud ho nesníte hned jen tak…
Jak na domácí kvašené zelí?
- Nejprve ho očistěte, pak nakrájejte na co nejjemnější nudličky nebo nakrouhejte.
- Po rovnoměrném prosolení a prosypání kmínem se zelí tluče v míse paličkou, dokud nezíská jasnější barvu a nepustí šťávu.
- Takto upravenou zeleninu pak stačí natlačit do omytých a osušených sklenic, nejlépe s patentním uzávěrem.
- Po třech dnech již můžete zelí jíst.
Podrobný návod a tipy na domácí přípravu jsme pro vás popsali v našem receptu. Kysané zelí se skvěle hodí do celé řady slaných a skromných pokrmů. Nezapomeňte si proto uvařit zelňačku, halušky, nádivku, zelníky, závin nebo masové závitky.