Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Středomořský jídelníček z jedné pánve na celý měsíc

Středomořský jídelníček z jedné pánve na celý měsíc
ZDROJ: Apetit

Líbilo by se vám vařit ve středomořském stylu, který jste si oblíbili na dovolené a možná se vám po něm stále ještě stýská? Nebojte se, není to nic složitého. Recepty z několika surovin připravíte pohodlně v jedné pánvi.

Ačkoliv letní počasí si žádá odlehčenou stravu, prázdniny bývají často ve znamení grilování a příprpavy moučníků se sezónním ovocem. Máte pocit, že je to váš případ? Pojďte se alespoň v jejich závěru inspirovat středomořskou kuchyní, která je rychlá a nutričně vyvážená. Vařit s námi ve středomořském stylu můžete klidně celý měsíc.

K masu spoustu zeleniny

Konec léta je ideální příležitostí zařadit do jídelníčku více sezónní zeleniny. Zpestřit a odlehčit díky ní můžete nespočet masových pokrmů.

  • Vyzrálá rajčata jsou ideální pro přípravu omáček. Nakrájejte je na kousky a zapečte na pánvi třeba s kousky kuřecího či vepřového masa.
  • Na závěr přihoďte pár oliv, kaparů nebo středomořských bylinek.
  • Papriky naopak opečte nasucho, hodí se i jako jednoduchá chutná příloha.
  • Cuketám stačí trocha olivového oleje a pepře. Výhodou zeleniny připravované na pánvi spolu s masem je totiž hlavně to, že si chuť předají a už se nemusíte o nic starat.
  • Na samotném konci léta pak přichází na scénu dýně, která dodá masovým směsím sytost a nasládlou chuť.

Italská frittata i španělská tortilla

Rychlé a snadné pokrmy z vajec fungují v létě dokonale. Italská frittata nebo španělská tortilla zajistí vydatnou snídani před celodenním výletem, lehký oběd i večeři pro celou rodinu.

  • Jedná se v obou případech v podstatě o středomořskou obdobu omelety, s tím rozdílem, že frittata i tortilla jsou vyšší a trochu připomínají zapečený vaječný dort.
  • Hlavní ingrediencí pravé tortilly jsou brambory, zatímco do frittaty můžete zakomponovat takřka cokoliv od zeleniny po uzeninu či sýry.
  • Obě verze pohodlně připravíte na hlubší pánvi.
  • Podávat je můžete ještě teplé nebo si část schovat na později. Výborně chutnají i za studena.
  • Jako přílohu k vaječným specialitám doporučujeme směs listových salátůhořčičným dresinkem.

Rýže i těstoviny z jedné pánve

Mistrovským dílem připravovaným na pánvi je španělské národní jídlo paella. Tento rýžový pokrm je ideální příležitostí jak do jídelníčku zakomponovat ryby a mořské plody, které ve středomořské stravě nesmějí chybět.

  • Krevety, slávky, ale třeba i lososa lze vhodně kombinovat samozřejmě i s těstovinami.
  • Supersnadnou volnou je konzervovaný tuňák nebo ančovičky, které dodají každému jídlu šmrnc.
  • Na pánvi je přitom připravíte raz dva. Suché těstoviny menší velikosti přidejte do pánve, zalijte vodou a dovařte vše v jednom.
  • Podobně se připravujte také italské risotto, v němž nesmí chybět parmazán a připravuje se tzv. al dente neboli "na skus".
  • Inspirujte se v našich třiceti receptech a vařte ve středomořském stylu třeba celý měsíc.

Zdroje informací: Eating Well, časopis Apetit, BBC Good Food