
Paprika patří mezi velmi oblíbenou zeleninu. Není divu, díky široké paletě barev, tvarů a chutí nabízí téměř nepřeberné množství možností, jak ji v kuchyni zpracovat a vychutnat si ji. A mimochodem, věděli jste, že čerstvá paprika obsahuje dokonce více vitaminu C než citron? Dopřejte si proto i čerstvou.
1. Plněné papriky
Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak připravit papriku, je naplnit ji. Plněná paprika je tradičním pokrmem španělské kuchyně, najdete ji však v různých obměnách po celém světě.
Pro českou kuchyni jsou typické pečené bílé papriky plněné mletým masem, servírované s rajskou omáčkou. Vyzkoušet můžete ale i méně obvyklou variantu omáčky s mletou paprikou a krájenými rajčátky. Chutná skvostně!
Čím můžete papriky plnit?
- mletým masem
- rýží
- jáhlami
- sýrem (například balkánským, mozzarellou či ricottou)
- bulgurem, quinoou
- zeleninou
- směsí uvedených surovin
Plněnou papriku můžete hravě naložit nakyselo nebo ji připravit také na grilu. Našimi grilovanými paprikami plněnými kuskusem potěšíte nejen vegetariány!
2. Pečené papriky
Zůstaňme ještě chvíli u grilování. Paprika ošlehnutá ohněm nebo žárem totiž patří mezi nejchutnější varianty. Oheň zvýrazní její přirozenou sladkost. Na dochucení už vám bude stačit opravdu málo – klidně jenom olivový olej a sůl.
- Před grilováním papriky vždy nejprve omyjte, osušte, zbavte stopky a semínek.
- Je na vás, na jak velké kusy papriky nakrájíte. Někdo je griluje v celku, jiný rozkrojené na polovic. Obecně platí, že plátky papriky by měly být silnější a větší. Malé kousky papriky se hodí například na barevný špíz.
- Grilované papriky si nejlépe vychutnáte samotné, jako přílohu k masu nebo si z nich připravte lahodný salát.
- Z pečených paprik připravíte také skvělou balkánskou omáčku k masu ajvar.
3. Nakládané papriky
Uchovejte si tuhle šťavnatou zeleninu i na chladnější období roku a jednoduše ji naložte. Do kyselého nálevu se hodí jakýkoliv druh papriky: kapie, tenkostěnné papriky, chilli papričky, beraní rohy, feferonky či alma papriky.
Nakládané papriky se budou hodit:
- jako příloha k masu
-
do hamburgerů
-
do pomazánek
-
jako ozdoba při přípravě chlebíčků, jednohubek a dalších chuťovek
-
jako ingredience do zeleninových i masitých pokrmů (do salátů, ragú, guláše apod.)
4. Lečo
Léto bez leča? Jako by ani nebylo! Prázdniny jsou tím nejlepším časem na přípravu leča. Papriky a rajčata, které tvoří základ tohoto maďarského pokrmu a které právě zrají na zahrádkách, jsou tak v té nejlepší formě. Přihodit můžete i cuketu.
Pokud vám nesedí klasické lečo, možná vás spíš nadchne to na způsob shakshuky, jídla pocházejícího z Izraele, které se od klasického leča liší především použitým kořením. Vejce se v této variantě nemíchá do zeleninové směsi, ale peče se v důlku. Zůstane tedy vcelku a pro řadu lidí je tato varianta vizuálně lákavější. Nebo lečo schovejte do pirohů, můžete si ho tak vychutnat i na cestách.
Recepty











