Nejlepší způsoby, jak naložit s paprikou: 10 ověřených receptů

Paprika patří mezi oblíbenou zeleninu. Věděli jste, že čerstvá paprika obsahuje dokonce víc vitamínu C než citron? Paprika svým tvarem a chutí umožňuje hned několik způsobů, jak se s ní chutně popasovat.
1. Plněné papriky
Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak připravit papriku, je naplnit ji. Plněná paprika je tradičním pokrmem španělské kuchyně, najdete ji však v různých obměnách po celém světě.
Pro českou kuchyni jsou typické pečené bílé papriky plněné mletým masem, servírované s rajskou omáčkou. Vyzkoušet můžete ale i méně obvyklou variantu omáčky s mletou paprikou a krájenými rajčátky. Chutná skvostně!
Čím můžete plnit papriky?
- mletým masem
- rýží
- jáhlami
- sýrem (například balkánským, mozzarellou či ricottou)
- bulgurem, quinou
- směsí masa, obilovin, bylin a zeleniny
Plněnou papriku můžete hravě připravit také na grilu nebo ji naložit na kyselo. S našimi grilovanými paprikami plněnými kuskusem potěšíte nejen vegetariány!
2. Pečené papriky
Zůstaňme ještě chvíli u grilování. Paprika ošlehnutá ohněm je totiž jednou z nejlepších úprav, jak si ji vychutnat. Na dochucení jí navíc stačí opravdu málo – olivový olej a sůl.
- Před grilováním papriky vždy nejprve omyjte, osušte, zbavte stopky a semínek.
- Je na vás, na jak velké kusy papriky nakrájíte. Někdo je griluje v celku, jiný rozkrojené na polovic. Obecně platí, že plátky papriky by měly být silnější a větší. Malé kousky papriky se hodí například na špíz.
- Grilované papriky si nejlépe vychutnáte samotné, jako přílohu k masu nebo si z nich připravte salát.
- Z pečených paprik připravíte také skvělou balkánskou omáčku k masu ajvar.
3. Nakládané papriky
Uchovejte si tuhle šťavnatou zeleninu i na chladnější období jako chuťovku a jednoduše ji naložte. Do octa se hodí jakýkoliv druh papriky: kapie, tenkostěnné papriky, chilli papričky, beraní rohy, feferonky či alma papriky.
Hodit se budou:
- jako příloha k masu
- do hamburgeru
- do pomazánky
- jako ozdoba ve studené kuchyni
- jako ingredience do zeleninových i masitých pokrmů (do salátu, ragú, guláše apod.)
4. Papriky a lečo
Léto je ten nejlepší čas na přípravu leča. Papriky a rajčata, které tvoří základ tohoto maďarského pokrmu a které právě zrají na zahrádkách, jsou tak v té nejlepší kvalitě.
- Vyzkoušejte klasické lečo nebo si ho
- připravte na způsob shakshuky, jídla pocházejícího z Izraele, které se od klasického leča liší především použitým kořením.