0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší způsoby, jak naložit s paprikou: 10 ověřených receptů

Nejlepší způsoby, jak naložit s paprikou: 10 ověřených receptů
ZDROJ: Philip Veater/Unsplash

Paprika patří mezi oblíbenou zeleninu. Věděli jste, že čerstvá paprika obsahuje dokonce víc vitamínu C než citron? Paprika svým tvarem a chutí umožňuje hned několik způsobů, jak se s ní chutně popasovat. 

 

1. Plněné papriky

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak připravit papriku, je naplnit ji. Plněná paprika je tradičním pokrmem španělské kuchyně, najdete ji však v různých obměnách po celém světě.

Pro českou kuchyni jsou typické pečené bílé papriky plněné mletým masem, servírované s rajskou omáčkou. Vyzkoušet můžete ale i  méně obvyklou variantu omáčky s mletou paprikou a krájenými rajčátky. Chutná skvostně! 

Čím můžete plnit papriky?

  • mletým masem
  • rýží
  • jáhlami
  • sýrem (například balkánským, mozzarellou či ricottou)
  • bulgurem, quinou
  • směsí masa, obilovin, bylin a zeleniny

Plněnou papriku můžete hravě připravit také na grilu nebo ji naložit na kyselo. S našimi grilovanými paprikami plněnými kuskusem potěšíte nejen vegetariány!

2. Pečené papriky

Zůstaňme ještě chvíli u grilování. Paprika ošlehnutá ohněm je totiž jednou z nejlepších úprav, jak si ji vychutnat. Na dochucení jí navíc stačí opravdu málo – olivový olej a sůl.

  • Před grilováním papriky vždy nejprve omyjte, osušte, zbavte stopky a semínek.
  • Je na vás, na jak velké kusy papriky nakrájíte. Někdo je griluje v celku, jiný rozkrojené na polovic. Obecně platí, že plátky papriky by měly být silnější a větší. Malé kousky papriky se hodí například na špíz.
  • Grilované papriky si nejlépe vychutnáte samotné, jako přílohu k masu nebo si z nich připravte salát.
  • Z pečených paprik připravíte také skvělou balkánskou omáčku k masu ajvar.

3. Nakládané papriky

Uchovejte si tuhle šťavnatou zeleninu i na chladnější období jako chuťovku a jednoduše ji naložte. Do octa se hodí jakýkoliv druh papriky: kapie, tenkostěnné papriky, chilli papričky, beraní rohy, feferonky či alma papriky.

Hodit se budou:

  • jako příloha k masu
  • do hamburgeru
  • do pomazánky
  • jako ozdoba ve studené kuchyni
  • jako ingredience do zeleninových i masitých pokrmů (do salátu, ragú, guláše apod.)

4. Papriky a lečo

Léto je ten nejlepší čas na přípravu leča. Papriky a rajčata, které tvoří základ tohoto maďarského pokrmu a které právě zrají na zahrádkách, jsou tak v té nejlepší kvalitě.

  • Vyzkoušejte klasické lečo nebo si ho
  • připravte na způsob shakshuky, jídla pocházejícího z Izraele, které se od klasického leča liší především použitým kořením.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč