
Salát s quinoou, fetou a pečenou dýní
Do hodiny
Velmi snadné
Dýně už dávno nejsou odsouzeny do kompotu s ananasovou příchutí. Umíme z nich připravit báječné polévky, teplé saláty, krémové těstoviny či sladké dezerty, omáčky i lehkou přílohu. Díky její univerzální chuti můžete z dýně vykouzlit řadu báječných pokrmů. Inspirujte se naším výběrem a obohaťte vaši podzimní kuchyni o dýňové recepty!
Jednou z nejprodávanějších odrůd je Hokkaido. Její slupku není potřeba před tepelným zpracováním odkrajovat, je proto ideální odrůdou do salátů. S ponechanou slupkou vypadá dýně v salátech efektně a nepříjdete jejím odstraněním o spoustu vitamíny A, B, C, E, které obsahuje.
Podzim bez dýňové polévky zkrátka není podzimem. Pro její přípravu můžete využít nasládlou dýni Hokkaidó, muškátovou dýni chutí připomínající oříšky nebo bílou dýni se zeleným žebrováním zvanou Sweet Dumplings, která se chutí podobá kaštanům.
Máte rádi těstoviny s krémovými omáčkami? Připravte si je z dýně. Nejlépe vám poslouží dýně Hokkaido nebo máslová. Stačí ji uvařit, rozmixovat s vybranými ingrediencemi a krémová omáčka je na světě.
Dýní můžete také zcela nahradit těstoviny. Potřebovat k tomu budete špagetovou dýni, která se po uvaření rozpadne ne vlákna připomínající špagety.
Chuť dýně je natolik univerzální, že ji můžete připravit i nasladko - do sušenek, přes muffiny a cheesecake po dýňové latté. Nejvhodnějšími druhy jsou dýně máslová, muškátová, Sweet Dumplings nebo Hokkaidó.
Máte-li rádi orientální kuchyni, i zde se vám dýně bude hodit.
Z dýně můžete v neposlední řadě připravit také lehkou a chutnou přílohu v podobě pyré, hranolek nebo noků.
Zdroj info: časopis Apetit