Nejlepší dýňové recepty aneb dýně ve všech podobách: Naplňte ji nebo z ní připravte hummus
Dýně už dávno nejsou odsouzeny do kompotu s ananasovou příchutí. Umíme z nich připravit báječné polévky, teplé saláty, krémové těstoviny či sladké dezerty, omáčky i lehkou přílohu. Díky její univerzální chuti můžete z dýně vykouzlit řadu báječných pokrmů. Inspirujte se naším výběrem a obohaťte vaši podzimní kuchyni o dýňové recepty!
Pečená dýně do salátu
Jednou z nejprodávanějších odrůd je Hokkaido. Její slupku není potřeba před tepelným zpracováním odkrajovat, je proto ideální odrůdou do salátů. S ponechanou slupkou vypadá dýně v salátech efektně a nepříjdete jejím odstraněním o spoustu vitamíny A, B, C, E, které obsahuje.
- Pokud chcete dýni přidat do salátu, doporučujeme ji před tím opéct v troubě. Na povrchu jemně zkaramelizuje a krásně tak vynikne její nasládlá oříšková chuť.
- Dýni můžete díky kombinovat s nejrůznějšimi surovinami. My jsme zvolili kombinaci opečené dýně, quinoy, cizrny, cibule a sýru feta doplněnou o sladkokyselý dresink z cukru a octa.
Krémové dýňové polévky
Podzim bez dýňové polévky zkrátka není podzimem. Pro její přípravu můžete využít nasládlou dýni Hokkaidó, muškátovou dýni chutí připomínající oříšky nebo bílou dýni se zeleným žebrováním zvanou Sweet Dumplings, která se chutí podobá kaštanům.
- Polévku můžete připravit jen z rozmixované dýně a vývaru, zkombinovat dýni s červenou čočkou, bramborami nebo mrkví. Skvěle se hodí smetana.
- Pokud máte rádi orientální chutě, použijte na kokosové mléko, kari pastu a chilli.
Těstoviny s dýní nebo z dýně?
Máte rádi těstoviny s krémovými omáčkami? Připravte si je z dýně. Nejlépe vám poslouží dýně Hokkaido nebo máslová. Stačí ji uvařit, rozmixovat s vybranými ingrediencemi a krémová omáčka je na světě.
- Vyzkoušejte například zdravější variantu Mac’n’cheese, kde jsme sýrovou omáčku nahradili omáčkou z dýně, mléka a mascarpone.
Dýní můžete také zcela nahradit těstoviny. Potřebovat k tomu budete špagetovou dýni, která se po uvaření rozpadne ne vlákna připomínající špagety.
- Chuť špagetové dýně je méně výrazná a velmi jemná. Zkombinujte ji s vypečenou slaninou a výrazným sýrem ementál a získáte jednoduchý ale božský pokrm!
- V neposlední řadě můžete dýni použít jako náplň do raviolů. Kombinace s ricottou, pomerančovou kůrou a trhaným kachním masem doslova hraje podzimními chutěmi!
Dýňové dezerty
Chuť dýně je natolik univerzální, že ji můžete připravit i nasladko - do sušenek, přes muffiny a cheesecake po dýňové latté. Nejvhodnějšími druhy jsou dýně máslová, muškátová, Sweet Dumplings nebo Hokkaidó.
- Inspirujte se naším receptem na voňavý cheesecake z dýňového pyré, ricotty, medu a perníkového koření, nebo připravte svěží koláč z celozrnné mouky s náplní z dýně, tvarohu a citronové šťávy.
Dýně v orientální kuchyni
Máte-li rádi orientální kuchyni, i zde se vám dýně bude hodit.
- Že se hummus neobejde bez cizrny? Omyl! V našem receptu jsme ho nahradili dýní a výsledek je delikátní.
- Typickým orienátlním pokrme je pilaf, který se připravuje z kořeněného mletého masa a rýže. Dále se do směsi přidávají rozinky, brusinky, římský kmín, mandle, pomerančová kůra a šafrán. Touto voňavou směsí jsme naplnili muškátovou dýni a dali zapéct do trouby. Výsledek? Vyzkoušejte sami!
Dýně jako příloha
Z dýně můžete v neposlední řadě připravit také lehkou a chutnou přílohu v podobě pyré, hranolek nebo noků.
- Dýňové hranolky připravíte raz dva. Hodí se k pečenému masu či rybě. Na přípravu hranolek použijte dýni Hokkaidó, která se nemusí loupat.
- Dýňové pyré je další chutnou a na přípravu jednoduchou přílohou vhodnou k masu či rybě. Upečenou dýni rozmixujte s vařenými bramborami a smetanou a příloha je na světě!
- Dýňové noky připravíte jednoduše smíchaním rozmačkané pečené dýně, mouky, soli a bílého pepře. Hodí se k dušenému masu s omáčkou.
Zdroj info: časopis Apetit