Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mejdlíčka byla dostupná sladkost, která se rozplývala na jazyku. Takzvaný bruscukr vynalez lékař

Mejdlíčka
ZDROJ: Česká televize
sdílet:

Možná si někteří z dětství pamatujete mejdlíčka, sladkou škrobovou hmotu, která se se často prodávala na poutích. Takzvaný bruscukr vynalezl lékař František Malínský už 19. století. 

Malé barevné cihličky byly v 19. století vedle medu, cukru nebo sušeného ovoce jednou z mála průmyslově vyrobených sladkostí, kterou děti dostávaly. Mejdlíčka se vyráběla i po celé 20. století, ale po revoluci už byla k sehnání převážně na poutích. Na Moravě se mejdlíčku říkalo ‚kačení mýdlo‘, stávalo do jedné koruny a prodávalo se v cukrárnách i obchodech s potravinami.

Cesta lékaře k objevu mejdlíčka

Lékař František Malínský pocházel z Hlinska, kde si hned po vysoké škole otevřel praxi. Později se oženil s Boženou Peškovou, dcerou podnikatele v Ronově nad Sázavou Christiana Peška, který vlastnil továrnu na škrob z brambor a sirob.

Továrnu si vzal František Malínský na starost a začal využívat svých znalostí chemie. Během vaření sirobu (sladké šťávy z řepy) v kotlích se na stěnách usazovala tvrdá krusta – nápek, píše web Novinky. Napečená hmota se oloupala a tak vznikl bruscukr neboli mejdlíčko.

,Protože škrob obsahuje mnoho glukózových jednotek, byl to pamlsek opravdu sladký,‘ uvedl pro web Epoch Times ředitel škrobárny Amylon ing. Kolář.

Jak se mejdlíčko jedlo?

Tvrdou hmotu děti buď cucaly a nechaly kousky rozpouštět v ústech, nebo mejdlíčko brousily o spodní zuby (odtud název burscukr). ‚Mejdlíčka byla platíčka asi po pěti kouskách a měla barvu bílou, žlutou a růžovou. Byla levná, a proto pro děti docela dostupná,‘  píše pamětnice Hana Šimková na webu i60.cz.

Jak si vyrobit mejdlíčka?

Mejdlíčka se vyráběla ze sirobu speciální metodou. Podobnou cukrovinku si ale můžete vyrobit i doma z hroznového cukru. Recept nejdete na webu Labužník.cz, kde autor uvádí, že pochází z knihy Zbožíznalectví při výrobě cukrovinek.  

  • Stačí ve vodní lázni rozpustit 5 kg hroznového cukru (seženete na 4fitness nebo Aktin) ve vodní lázni tak, aby teplota nepřesáhla 44 stupňů.
  • V půl litru vody potom rozpusťte sušené bílky (seženete na Ozdob dort nebo Pastry) a do nich postupně zašlehejte hroznový cukr. Hmotu potom obarvěte, ochuťte, nalijte do forem a nechte ztuhnout.
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč