Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vitamíny na zimu: Sušené ovoce na svačinu, do koláče i mikulášské nadílky

sušené ovoce
ZDROJ: K8/Unsplash
sdílet:

Sušené ovoce je oblíbené pro svou sladkou (někdy sladko-kyselou) chuť, výživovou hodnotu a dlouhou trvanlivost. Zároveň se jedná o ingredienci, kterou můžete mít v pohotovosti do nejrůznějších pokrmů. Od posypu na kaše, přes sladké pečení, po marocký tažín a jiná dušená jídla. Nebo je při sledování televize můžete vyměnit za brambůrky!

Dlouhá tradice sušení ovoce sahá až do čtvrtého tisíciletí před naším letopočtem. Sušené ovoce má svůj původ v Mezopotámii, dále pak ve Středomoří a jižní Indii.

  • Důvodem sušení ovoce byla především jeho konzervace.
  • Používalo se také jako sladidlo.
  • Nejdéle se tímto způsobem zpracovávají datle a hrozny – čili rozinky (nebo chcete-li hrozinky).
  • Rozinky jsou současně i dnes nejrozšířenějším sušeným ovocem na světě.

Jak se suší ovoce?

Sušené ovoce vzniká tak, že je z něho odstraněna většina původního obsahu vody. Vodu lze z ovoce vysušit na slunci, ve specializované sušičce nebo pomocí tzv. dehydrátoru.

Zajímavé je pak sušení mrazem tzv. lyofilizace. I přes to, že jde o metodu nákladnou a lyofilizované ovoce je poměrně drahé, poslední dobou se těší velké oblibě. Voda při sušení mrazem přestupuje z pevného skupenství přímo do plynného, aniž by došlo k její přeměně na kapalnou fázi. Z ledu se rovnou stává pára. Díky této metodě si ovoce zachovává výraznou barvu, chuť i vysoký podíl vitamínů.

  • Lyofilizované ovoce navíc splňuje také podmínky raw stravování, kdy při výrobě nesmí být překročena teplota 42 °C.
  • Pokud vás tento druh stravování zajímá, vyzkoušejte letos raw vánoční cukroví. Máme pro vás třeba recept na raw kuličky.

Je sušené ovoce zdravé?

Zajímavé je, že ovoce si po sušení ponechává většinu výživové hodnoty. Má vysoký obsah vlákniny, některé druhy jsou bohaté na draslík a hořčík. Z vitamínů v sušeném ovoci vyniká vitamin A a mnohé druhy obsahují významné množství vitaminu C. Sušené ovoce je pak také skvělým zdrojem antioxidantů.

Je třeba dát si pozor na cukr?

Téměř polovinu prodávaného sušeného ovoce tvoří rozinky, následují datle, sušené švestky, fíky, meruňky, broskve, jablka a hrušky, které jsou sladké přirozeně. Mnoho druhů ovoce, jako jsou brusinky, borůvky, třešně, jahody a mango však bývá ještě před sušením napuštěno sladidlem (např. sacharózovým sirupem).

  • Cukr je cukr, ať už se přirozeně vyskytuje v ovoci nebo přidává. Klíčem je tedy střídmost. Sušené ovoce se zmenší až na 75 % své původní velikosti, takže není těžké se jím přejíst. Asi byste jen tak nesnědli 10 broskví nebo hrušek najednou, uvažujte tedy stejně při konzumaci ovoce sušeného.

Je oxid siřičitý v sušeném ovoci nebezpečný?

Věděli jste, že zlaté i běžné rozinky se vyrábějí ze stejných hroznů? Zlaté rozinky jsou pouze ošetřeny oxidem siřičitým. Oxid siřičitý se používá jako antioxidant v některých druzích sušeného ovoce, aby chránil jejich barvu a chuť.

Například právě u zlatých rozinek, sušených broskví, jablek a meruněk se oxid siřičitý používá k tomu, aby neztratily svou světlou barvu tím, že blokuje reakce, které způsobují ztmavnutí ovoce a změnu jeho chuti.

  • V průběhu let se oxid siřičitý a siřičitany používaly k různým účelům a jsou pro zdravé jedince neškodné.
  • Při vdechování nebo požití citlivými osobami mohou vyvolat problémy s dýchání či astmatické reakce. Těmto zdravotním nepříjemnostem se dá předejít, když sířené ovoce před konzumací namočíte na pár desítek minut do horké vody, následně je potom opláchnete a osušíte.
  • Zda je sušené ovoce sířené nebo ne, by mělo být jasné z každého obalu, ve kterém jej zakoupíte.
  • Pokud složení výrobku obsahuje konzervační činidlo E220, jedná se o oxid siřičitý a ovoce tedy bylo sířeno.
  • Zároveň v sortimentu obchodů již běžně najdete i sušené ovoce v bio kvalitě (třeba rozinky), které z principu sířeny nejsou.

Obsahuje sušené ovoce ještě nějaké další přidané látky?

Kromě oxidu siřičitého může být komerčně zpracované sušené ovoce podrobeno i dalším úpravám. Patří mezi ně přidávání konzervačních látek, jako je sorban draselný, aby ovoce vypadalo lesklejší a udrželo si vlhkost. Často se používá například u sušených švestek a fíků. Tento konzervační prostředek, se při trávení rozkládá a není tedy považován za nebezpečný.

  • Další formou konzervace je namáčení sušeného ovoce do cukerného roztoku. Pokud vaše sušené ovoce vypadá, jako by na něm byla vrstva cukru, je pravděpodobné, že bylo konzervováno právě tímto způsobem.

Jaký je nejlepší způsob skladování sušeného ovoce?

Sušené ovoce skladujte v těsně uzavřených sklenicích nebo plastových nádobách mimo dosah tepla a světla. V mnoha případech vydrží v chladné kuchyni několik měsíců. Sušené ovoce však bude tím vlhčí a uchová si více živin, čím bude čerstvější. Dlouhá doba skladování způsobuje znehodnocení vitaminu C. Navíc, pokud je sušené ovoce skladováno na příliš teplém místě, může zkvasit nebo dokonce zplesnivět.

  • Pokud neplánujete sušené ovoce v blízké době spotřebovat, nikdy není na škodu uložit je do chladu. Když jsme u tohoto způsobu skladování, znáte recept na tradiční vánoční dort? Sušeného ovoce je plný, připravuje se nejméně tři týdny před Vánoci a pravidelně se prolévá alkoholem.

Tip: Chcete ozvláštnit dětem mikulášskou nadílku? Vyrobte jim čertíka ze sušeného ovoce za pomoci párátek a špejlí. Na tělo se hodí sušené švestky, z meruňky můžete vytvořit hlavu a z brusinek červené rohy a vypláznutý jazyk. Pár rozinek na oči a je to! Stačí jen ovoce napíchat na špejle či párátka a podle fantazie sestavit. Ostatně mohou si je vyrobit i děti samy jako vánoční dekoraci.

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín