Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dezert, který zvládne i úplný začátečník: Jak na domácí nanuky plus 22 receptů

Dezert, který zvládne i úplný začátečník: Jak na domácí nanuky plus 22 receptů

Domácím nanukům se nic nevyrovná. Jejich příprava je snadná, vyhrát si můžete s chuťovými i barevnými kombinacemi, a co víc – do dětí dostanete porci čerstvého ovoce a množství cukru je ve vašich rukou.

V obchodech nalezneme nespočet nanuků – od jogurtových, smetanových přes sorbety až po mražené sladké limonády sytých  barev s nenáročným složením. Pokud vám nevadí,  že strávíte v kuchyni pár minut navíc, pak si bezkonkurenční nanuky vyrobíte doma.

  • Za zlomek peněz, bez zbytečných éček, a především s plným vědomím toho, co nanuk obsahuje! Takové letní osvěžení pak můžete bez výčitek dávkovat dětem i sobě ve velkém. 

Bez tvořítek to (ne)půjde

Při tvoření domácích nanuků vám pomocnou ruku podají formičky neboli tvořítka. Vybrat si můžete mezi svislými nebo vodorovnými tvořítky.

  • Zatímco u svislých formiček se nemusíte bát, že tekutá směs před zmrznutím vyteče, vodorovná tvořítka je třeba položit do mrazáku opatrně a dbát na to, aby stála na rovném povrchu.
  • Na druhou stranu se vodorovné formičky poměrně snadno vymývají.
  • Samozřejmě lze nanuky připravit i bez formiček. Toto počínání sice vyžaduje více kreativity, ale výsledek rozhodně stojí za to. Tvořítka můžete nahradit například vymytými kelímky od jogurtů, do kterých nalijete směs, a následně zapíchnete silnou špejli.

Stejný základ, rozdílná invence

Máte formičky na nanuky? Skvělé, teď už přichází zábavnější část, tedy samotná příprava nanuků. Ta je poměrně jednoduchá. V první řadě si rozmyslete, zda nanuk bude čistě ovocný, nebo smetanový (tvarohový, jogurtový, s podmáslím...).

U první možnosti postačí, když vámi zvolené ovoce rozmixujete na pyré a následně nalijete do formiček.

S cukrem, nebo bez? 

Při rozhodování, zda použít cukr či vytvořit dětem (i sobě) nanuky čistě přírodní, zvažte, jak sladké máte ovoce. Pokud je hodně zralé nebo je samo o sobě schopno dodat nanukům přirozeně nasládlou chuť a příjemně krémovou texturu (typickým příkladem je banán), můžete zkusit cukr vynechat.

  • Ale počítejte s tím, že mražení potlačuje chuť, takže i dřeň, která se vám mohla zdát při pokojové teplotě výrazně sladká, bude jazyk zastudena vnímat jako chuťově méně intenzivní. Cukr se také ve směsi stará o to, aby se v nanuku nevytvořilo tolik ledových krystalů. Nanuky mražené bez cukru tak budou tvrdší a více ledové.

Chutné nanuky mohou obsahovat i kombinaci mléčného výrobku a ovoce. Takový tvarohový nanuk s jahodami rozzáří oči malým i velkým gurmánům. Mnozí nedají dopustit na borůvkové nanuky s podmáslím a kuchařským majstrštykem jsou malinové nanuky v bílé čokoládě

Pouze pro dospělé

Zahradní párty, letní oslava narozenin nebo posezení s přáteli si občas říká o něco ostřejšího. Co takhle připravit nanuky, ve kterých se skrývá kapka alkoholu?

Při přípravě domácích nanuků se kreativitě meze nekladou. Kombinujte různé druhy ovoce, experimentujte s mléčnými výrobky, a především si přípravu i samotnou konzumaci domácích nanuků užívejte. Jedná se totiž o dezert, který zvládne i začátečník!

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova