Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 destinace, kam letos za dobrým jídlem a pitím

3 destinace, kam letos za dobrým jídlem a pitím
ZDROJ: freepik.com
sdílet:

Léto je doba objevování, experimentování a nacházení nových favoritů. A to hlavně v rámci jídla a pití. Chcete se letos vydat po stopách tradičních zahraničních kuchyní a nevíte, kam přesně by to mělo být? V článku vám prozradíme 3 země, ve kterých je jídlo zážitek, nejen nutnost.

Naschvál jsme vybrali destinace, do kterých si stačí zabalit cestovní batoh a vydat se klidně i jen na víkend. Nemusíte se bát toho, že si s lidmi nebudete rozumět, protože jde o národy, které vás přivítají s otevřenou náručí a širokým úsměvem. Pokud se vám poštěstí, možná vás někdo pozve na rodinný oběd nebo večeři a to berte jako výhru, pozvání přijměte a užijte si místní autentickou kuchyni.

Dánsko: Země šťastných lidí

Dánsko je země spokojených lidí. Jak jinak by se dal vysvětlit jejich Institut pro výzkum štěstí, kde zkoumají, co dělá šťastné nejen Dány, ale ostatní kultury? Země se na žebříčcích spokojenosti pravidelně umisťuje hodně vysoko, přesněji na druhém místě a to už několik let. Čím to je? Tím, že si Dánové potrpí na to, v jakém prostředí bydlí a celkově se pohybují. A evidentně to funguje. A s tím se samozřejmě pojí i jídlo a nápoje. Musí dobře chutnat i vypadat.

 

Dánové se snaží, aby bylo jídlo opravdový zážitek. Propojují gurmánskou a vizuální stránku. Jídlo vás vždy překvapí tím, jak je nazdobené a že se v něm propojují různé barvy a struktury. Rozhodně se o dánské kuchyni nedá říct, že je nudná. Oblíbeným pokrmem jsou obložené žitné chleby, takzvané smørrebrød, s bohatou dávkou surovin - masa, zeleniny, bylinek, semínek, …  Působí jako malé umělecké dílo a ještě lépe chutnají. Vybere si každý, protože existují tisíce kombinací a to i veganské a vegetariánské. Dánsko je dost pokrokové, nebojí se experimentovat a přizpůsobit se novým trendům.

 

To samozřejmě není vše. Kromě dánského pečiva se tu hodně konzumuje maso, ryby, houby, obiloviny a brambory (zkráceně: domácí suroviny a výrobky). A to na různé způsoby. Uzené, vařené, nakládané, smažené i pečené. To se nejlépe zapíjí jejich milovaným pivem (např. Tuborg) a vínem. Z alkoholu musíte zkusit akvavit a snaps. Pokud vás na alkohol neužije, zamiřte do místní kavárny na dobrou kávu a sladké pečivo. Dánové oboje milují a rádi si dopřávají.

 

Řecko: Pomalé užívání si jídla v kruhu rodiny

Řecko, s jeho sluncem a bohatou historií, nabízí kulinářské zážitky, které jsou odrazem klidného středomořského životního stylu. Zdejší kuchyně klade důraz na pomalé užívání si chutí v kruhu rodiny a přátel, kde jídlo není jen pokrm, ale společenská událost. Olivový olej, čerstvá zelenina, ryby, sýry (feta, manuri, kefalotiri) a obiloviny tvoří základ pro pokrmy jako musaka (zapékaný pokrm z lilku, masa a brambor, připomíná lasagne) nebo souvlaki (špíz). Oba pokrmy jsou pro řeckou kuchyni tak typické, že je při dovolené 100% musíte ochutnat, jinak to není pořádná dovolená.

 

Řecké sladkosti baklava z křupavého filo těsta a koblížky loukoumades polévané medem a posypané skořicí, jsou dokonalým zakončením, zvláště když jsou doprovázeny tradiční řeckou (do roku 1974 se jí říkalo turecká) kávou nebo alkoholickým ouzem. Řecká pohostinnost se odráží ve zvyku sdílet jídlo prostřednictvím meze, což je bohatá nabídka studených i teplých předkrmů umožňující ochutnat širokou škálu chutí. Zapomeňte na jeden talíř s jedním pokrmem! Představte si spíše stůl, který se prohýbá pod náporem různých pokrmů.

 

Řecká kuchyně je tedy více než jen gastronomie; je to cesta k poznání řecké kultury a tradic. Její jednoduchost spolu s bohatstvím chutí odráží dlouhé dějiny země a její kulinářské tradice. Pro ty, kteří hledají pravé kulinářské dobrodružství, se Řecko jeví jako ideální destinace. Jídlo není povinnost, je to způsob, jak se propojit s ostatními lidmi, pochutnat si, probrat (ne)důležité věci a hlavně se smát a radovat ze života.

 

Navštívit Řecko znamená zažít pravé gastronomické dobrodružství. Do Řecka se můžete vydat na vlastní pěst nebo si zakoupit zájezd, díky kterému navštívíte ty nejzajímavější místa a vyhlášené restaurace.

Portugalsko: Ryby, mořské plody a víno

Portugalsko, místo objevů a námořních dobrodružství, je domovem kuchyně, kde každý pokrm vypráví příběh a odráží lásku k moři i půdě. Bacalhau (sušená treska připravovaná více než tisíci způsoby) je srdcem místní gastronomie a odkazuje na tradici portugalských námořníků a rybářů. Cataplana (mořské plody vařené v aromatické omáčce) a pastéis de nata (koláček z křupavého těsta plněný žloutkovým krémem) jsou jen špičkou ledovce toho, co portugalská kuchyně nabízí. Mezi oblíbené koření a bylinky patří koriandr, papričky piri piri, bobkový list, paprika a česnek.

 

Jestli se Portugalsku nedá něco upřít, tak je to neuvěřitelný výběr vín. Portugalské víno (např. portské a vinho verde) je neodmyslitelnou součástí gastronomického zážitku a odráží bohatství a rozmanitost místního vinohradnictví. Vína nejen doplňují chutě pokrmů, ale také otevírají dveře k hlubšímu pochopení kultury a tradic země.

 

V Portugalsku se jídlo stává oslavou života, kde se u stolu plného barev a chutí sdílejí příběhy, smích a pohoda. Gastronomie zde není jen o pokrmech, je to způsob, jakým Portugalsko vítá každého, kdo se touží spojit s jeho kulturou a tradicemi.

 

Tip: za dobrodružstvím nemusíme stále cestovat za hranice, s dovolenou a ubytováním v Čechách Vám poradíme zde.

Skryt pre seznam

Apetit magazín