Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Fazolové chili sin carne s čokoládou

3 574 zhlédnutí
Average: 3.6 (7 hlasování)

Fazolové chili sin carne (tedy bez masa) můžete připravit rodině k večeři, ale zazáříte s ním i na večírku! Hosté si sami mohou vybrat, zda ho chtějí jíst samotné, s tortillovými lupínky, rýží, rozmačkaným avokádem (či guacamole), strouhaným sýrem, zakysanou smetanou nebo čerstvým koriandrem...


Fazolové chili sin carne s čokoládou

Ingredience:

  • 2 lžíce olivového oleje nebo ghí
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nadrobno
  • 1–2 lžičky římského kmínu (podle chuti)
  • 1–2 červené chilli papričky (podle pálivosti a chuti), zbavené semínek a nakrájené nadrobno
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 barevné papriky, zbavené semen a nakrájené na kostičky
  • 1 mrkev, nakrájená nadrobno
  • 3 řapíky celeru i s lístky, nadrobno
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 250ml zeleninového vývaru či vody (nebo podle potřeby)
  • 3x 400g konzerva fazolí, nejlépe 1x černé (bývají k dostání ve zdravých výživách a farmářských či italských prodejnách), 1x červené a 1x borlotti (strakaté), scezených, propláchnutých a okapaných 
  • 2x 400g konzerva celých oválných rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 120ml červeného vína
  • 60 ml silné černé kávy (nebo dalších 60ml vývaru či vody)
  • 30g tmavé čokolády (minimálně 80%), nasekané na kousky
     

K PODÁVÁNÍ

  • tortillové lupínky (trojúhelníčky) 
  • čerstvý koriandr, nasekaný
  • 1–2 limety, rozpůlené nebo na klínky
  • zakysaná smetana
  • hnědá (natural) rýže basmati, uvařená 
  • rozmačkaná dužina z 1–2 avokád (zakapaná limetovou šťávou)
  • strouhaný čedar nebo jiný polotvrdý sýr


Postup:

1 Ve velkém kastrolu nebo rendlíku či hrnci rozehřejte tuk a pár minut na něm opékejte cibuli, pak přidejte česnek, římský kmín, chilli papričku a oregano a za častého míchání opékejte, aby se rozvoněly. Pak vsypte zeleninovou papriku, mrkev a řapíkatý celer. Minutu až dvě míchejte a opékejte, potom poprašte paprikou, promíchejte a zalijte vývarem či vodou. Přidejte fazole a rajčata, opatrně osolte a 30 minut duste pod pokličkou. Přidejte červené víno a kávu, posypte čokoládou a opatrně promíchejte. Vařte cca 5–10 minut nepřiklopené, aby se víno odpařilo. Podle chuti dosolte a opepřete.

2 Podávejte s tortillovými lupíny, koriandrem a klínky limety či dalšími uvedenými přílohami. Navíc můžete doplnit ještě misky s nakrájenými dalšími chilli papričkami a opečeným ochuceným masem, slaninou nebo chorizem. 

Přidat komentář